Oljepanna

Uppvärmning med olja kräver en relativt liten arbetsinsats från dig som husägare och är därför ganska bekvämt. Det är dock den dyraste uppvärmningsformen. Olja är också ett fossilt, ej förnybart, bränsle som ger miljöfarliga utsläpp vid förbränning.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Oljepanna

Hur fungerar det?

En oljepanna består av själva pannan och en oljebrännare. Ofta har de även en elpatron, vilket ger dig möjlighet att välja mellan olja och el. I de flesta fall är oljepannan sammankopplad med ett vattenburet system som för ut värmen i huset. Oljan värmer också upp kranvattnet.

Från oljepannan går ett rör ut genom husväggen. När det är dags att fylla på ny olja kopplas slangen från tankbilen till detta rör.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Oljepannor har en livslängd på upp till 30 år, men det krävs att du tar hand om anläggningen. Brännaren kan behöva bytas några gånger under pannans liv. Eldning med olja fordrar också sotning och regelbundna besiktningar av pannan.

Värt att tänka på

Eftersom oljepannor oftast är kopplade till ett vattenburet system, kan du som ägare byta uppvärmningsform utan alltför stor åverkan på byggnaden. Pannan kopplas bort och den nya uppvärmningen kopplas till ditt befintliga system. Om du väljer att behålla pannan, är det viktigt att komma ihåg att du även i framtiden måste besiktiga den. Kravet på sotning finns också kvar.

Nya oljefyndigheter upptäcks, men i takt med att de lättast tillgängliga oljelagren tar slut kan det i framtiden blir dyrare att utvinna ny olja. Vilket i sin tur troligen leder till ökade oljepriser.


Källa: Boverket, Feb 2012

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar