Välja bank

Vill du bara ha ett lönekonto spelar det inte så stor roll vilken bank du väljer, men om du också vill ha ett lån, spara i fonder eller till din pension blir valet viktigare.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Välja bank

Vad som bör avgöra vilken bank du väljer beror på hur dina affärer ser ut. Har du sparat ihop en summa pengar kan det löna sig att jämföra de olika aktörerna för att hitta ett konto med jämförelsevis bra ränta. På konton där du har fri tillgång till dina pengar kan räntan vara låg eller till och med 0 procent. Kontrollera att insättningsgarantin gäller.

Har du lån kan det spela stor roll vilken långivare du väljer. Om du har stora lån kan en halv procents lägre ränta innebära flera hundralappar i lägre månadskostnad. För att du ska få ett lån kanske banken vill att du ska samla dina affärer i deras bank. Du kan då ofta förhandla dig till bättre villkor på andra tjänster. Annars kan det vara mer fördelaktigt att välja det bästa företaget på respektive område.

En viktig aspekt för ditt val kan också vara vilken slags service du efterfrågar. Vill du kunna gå till ett bankkontor och prata med någon personligen, eller tycker du att det är bäst och enklast att klara av alla dina affärer via Internet? Med enbart Internetutbud, eller Internet kompletterat med telefontjänster, finns ett större utbud att välja på.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

 

Lämna en kommentar