Välja och byta bank

Vad som bör avgöra vilken bank du väljer beror på hur dina affärer ser ut. Har du sparat ihop en summa pengar kan det löna sig att jämföra de olika aktörerna för att hitta ett konto med jämförelsevis bra ränta. På konton där du har fri tillgång till dina pengar kan räntan vara låg eller till och med 0 procent. Kontrollera att insättningsgarantin gäller.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Välja och byta bank

Det är ingen myndighet som godkänner vilka avgifter som bankerna och de finansiella företagen får ta ut eller hur stora avgifterna får vara. Det är du som avgör om tjänsten är prisvärd. Alla priser som banken tillämpar på sina tjänster ska finnas lätt tillgängliga.

Att byta bank ska inte ta mer än tre dagar om den nya banken får alla uppgifter som den behöver. Här är några råd till dig som funderar på att byta bank.

Vad gäller för andra tjänster än inlåningskonton? Det finns inga bestämda rutiner mellan bankerna för att flytta andra produkter eller tjänster, exempelvis fonder. Det kan därför variera hur lång tid och på vilket sätt du kan få hjälp med sådana byten.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

Lämna en kommentar