Vattenskada bostadsrättsförsäkring

Läckage i badrum är en vanlig skadehändelse. Bor du i en i bostadsrätt kan både föreningens försäkring och ditt eget bostadsrättstillägg bli inblandade när skadan ska ersättas.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Läckage i badrummet

Om till exempel vatten läcker genom yt- och tätskiktet i ditt badrum och tränger igenom trossbotten till grannen under så ansvarar du för att skadorna i din lägenhet repareras. Du är enligt föreningens stadgar underhållsansvarig för bland annat ytskikten i ditt badrum. Kontakta därför ditt hemförsäkringsbolag (bostadsrättstillägget).

Grannen under dig ansvarar för skadorna i sin lägenhet och grannen ska därför kontakta sitt försäkringsbolag. Detta gäller om du inte har varit vårdslös och därigenom orsakat skadan.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Eftersom det uppstått skada även i trossbotten måste också din bostadsrättsförening kontaktas. Föreningens egen fastighetsförsäkring tar då som regel tag i hela skadan och ser till att hantverkare reparerar skadorna såväl i ditt badrum, i trossbotten som i lägenheten under. Föreningens försäkring kan ersätta skadan upp till den grundstandard i de olika lägenheterna föreningen försett huset med. När skadan reparerats, krävs du och din granne på så stor del av fastighetsförsäkringens självrisk som motsvarar reparationskostnaderna i din och grannens lägenheter. Detta krav kan din och grannens egna försäkringar betala.

Din och grannens bostadsrättsförsäkringar ersätter dels kravet på självrisken från föreningen, dels också reparation utöver grundstandard, dvs egen bekostad fast inredning. Hur bostadsrättsförsäkringen sedan ersätter just yt- och tätskiktet, samt golvbrunnen, i ditt badrum skiljer sig åt mellan försäkringsbolagen.

Skulle du däremot ha orsakat skadan genom att du varit vårdslös kan din ansvarsförsäkring, som ingår i hemförsäkringen, ersätta skadorna i trossbotten och i grannens lägenhet. Ytskikten i din egen lägenhet, som du har underhållsansvar för, ersätts från din bostadsrättsförsäkring. De flesta försäkringsbolag ersätter inte yt- och tätskikt som läckage skett genom.

Diskmaskinen har läckt

Läckage från diskmaskin är en vanlig skadehändelse i bostadsrättsfastigheter. Både föreningens försäkring och ditt eget bostadsrättstillägg kan bli inblandade i skadan.

Vatten har strömmat ut från din diskmaskin och orsakat skador på ditt köksgolv. Vatten har även trängt igenom trossbotten till grannen under. Ofta beror läckaget inte på någon vårdslöshet från din sida utan är bara en ren olyckshändelse.

Du ansvarar för att skadorna i din lägenhet repareras, eftersom du enligt föreningens stadgar är underhållsansvarig för diskmaskinen och köksgolvet. Kontakta därför ditt hemförsäkringsbolag (bostadsrättstillägget). Grannen under dig ansvarar för skadorna i sin lägenhet om skadan beror på en olyckshändelse. Grannen ska kontakta sitt försäkringsbolag. Skulle du däremot ha orsakat skadan genom vårdslöshet så kan din ansvarsförsäkring bli aktuell.

Eftersom det uppstått skada även i trossbotten måste också bostadsrättsföreningen kontaktas. Föreningens egen fastighetsförsäkring tar då som regel tag i hela skadan och ser till att hantverkare reparerar skadorna såväl i ditt kök, i trossbotten som i lägenheten under. Föreningens försäkring kan ersätta skadan upp till den grundstandard i de olika lägenheterna föreningen försett huset med. När skadan reparerats, krävs du och din granne på så stor del av fastighetsförsäkringens självrisk som motsvarar reparationskostnaderna i din och grannens lägenheter. Detta krav kan din och grannens egna försäkringar betala.

Din och grannens bostadsrättsförsäkringar ersätter dels kravet på självrisken från föreningen, dels också reparation utöver grundstandard, dvs egen bekostad fast inredning. Hur stort åldersavdraget blir på ytskikt och diskmaskin skiljer sig åt mellan försäkringsbolagen.


Vattenledning har läckt

Bostadsrättsföreningen är ansvarig för alla vattenledningsskador. De bör stå för samtliga kostnader, även för eventuella åldersavdrag.

En vattenledning som läcker bedöms på samma sätt oavsett om det är läckage i den del av ledningen som finns i din lägenhet eller om läckaget ligger utanför. En vattenledning definieras som ledning under tryck, till skillnad från avloppsledning och vattenburen golvvärme. Observera att du som regel själv ansvarar för avloppsledning och golvvärme som ligger i din egen lägenhet.

Alla skador i lägenheten och byggnaden i övrigt ska ersättas ur föreningens fastighetsförsäkring, eftersom föreningen ansvarar för vattenledningsskador enligt bostadsrättslagen om du inte har varit vårdslös eller försumlig. Fastighetsförsäkringen täcker i detta fall alla skador på ytskikt och egendom i din lägenhet, dvs även skador som du själv annars ansvarar för enligt lag och stadgar.

Om föreningens fastighetsförsäkring återställer en vattenledningsskada gör i regel försäkringsbolaget åldersavdrag på både material och arbetskostnad. Föreningen ska istället stå för uppkomna åldersavdrag.


Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar