Derivat

Handeln med derivat är huvudsakligen en handel med risker. Vissa personer vill ta en risk, vissa vill skydda sig för en risk. Man kan jämföra med ett försäkringsbolag, som tar på sig risker, t.ex. att ditt hus brinner ned, och dig som husägare, som vill försäkra dig mot de ekonomiska konsekvenserna av att huset brinner ned. För detta betalar du en premie till försäkringsbolaget (vare sig huset brinner eller inte), och försäkringsbolaget betalar dig pengar, om ditt hus skulle brinna ner. På värdepappersmarknaden är de vanligaste risk- eller försäkringsprodukterna – beroende på vilken sida av affären man står - optioner och terminer. Den underliggande produkten (ordet derivat kan förstås som ”härlett av någonting underliggande”) är ofta en aktie eller en obligation, men kan även vara andra värdepapper eller produkter.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Att handla med derivat kräver mycket större kunskaper än att handla med ”vanliga” värdepapper som aktier, obligationer etc. Du bör inte överväga att investera i derivat om du inte känner dig övertygad om att du har tillräckliga kunskaper för att kunna avgöra vilket risktagande investeringen innebär.

Du måste också vara medveten om att värdet på ett derivat kan ändras mycket snabbare än på ”vanliga” värdepapper. Om du har investerat i ett derivat som kräver att du ställer säkerheter, t.ex. terminer, utfärdade optioner, förändras ditt säkerhetssaldo varje dag och du måste hela tiden vara beredd att skjuta till nya säkerheter om behov uppstår. Detta kräver att du dagligen bevakar din investering.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Ska du handla med derivat, måste du underteckna särskilda avtal just för detta. Det räcker alltså inte med vad som krävs för ”vanlig” värdepappershandel. Ditt värdepappersinstitut måste också särskilt upplysa dig om riskerna med derivathandel.
 

Läs mer om:
Aktier
Derivatinstrument

Käll
Konsumenternas Bank- & Finansbyrå

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar