Enskild näringsverksamhet

Vill du starta enskild firma? Det kan du göra ensam och utan något krav på startkapital. Hos Bolagsverket kallas det enskild näringsverksamhet.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

I en del fall ska en enskild näringsidkare anmäla företaget till Bolagsverket innan verksamheten får börja. Men i de flesta fall är det frivilligt med registrering hos Bolagsverket.
 

Så går det till att starta som enskild näringsidkare

  1. Anmäl företaget på webben eller på blankett och betala avgiften till Bolagsverket.
  2. Skicka kompletterande uppgifter om något saknas.
  3. Bolagsverket registrerar företaget.

1. Anmäl företaget på webben

När du ska starta ditt företag kan du använda e-tjänsterna på verksamt.se. Om du registrerar ditt företag hos Bolagsverket får ditt företagsnamn skydd i det län där det är registrerat.

Om du använder e-tjänsterna på verksamt.se kan du samtidigt ansöka om F-skattsedel och anmäla dig för momsredovisning och som arbetsgivare till Skatteverket.

2. Skicka kompletterande uppgifter

Om något saknas i din anmälan kan du behöva skicka in fler uppgifter till Bolagsverket. På verksamt.se kan du läsa och svara på meddelanden från Bolagsverket.

3. Bolagsverket registrerar företaget

Bolagsverket beslutar att registrera företaget. Bland annat kontrollerar de att ingen annan har det föreslagna företagsnamnet. Bolagsverkets handläggningstid varierar, men oftast tar det en till två veckor. När Bolagsverket har registrerat företaget får du ett registreringsbevis från dem.

Behöver du tillstånd?

På verksamt.se kan du ta reda på om du behöver något tillstånd när du ska starta ditt företag. Det kan finnas krav på dig som ska driva verksamheten, på lokalen eller på själva verksamheten.

Läs mer om:
Företagsformer

Källa:
Bolagsverket

Lämna en kommentar