Streaming

Streaming (strömmande media) eller "strömning" är uppspelande av ljud- och videofiler på mottagarens dator eller mobiltelefon samtidigt som de överförs över ett LAN eller WAN, till exempel Internet. Streaming används t ex både för uppspelning av lagrade filer från webbplatser och för mottagning av direktsända evenemang på Internet.
 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Användningsområden

Musik och radio
Man kan streama från de flesta radiokanalers webbplatser, och får då musiken online samtidigt som den sänds i det traditionella radiomediet. Det finns även tjänster där du väljer ut vilken musik du vill lyssna på, gör egna spellistor och väljer från en stor databas med musik. En känd sådan tjänst är Spotify.

TV och video
Ett vanligt användningsområde för streaming är webb-TV. De flesta TV-kanaler erbjuder idag någon form av streaming-tjänst där du över datorn, i mobiltelefonen eller på surfplattan kan kolla på program som har sänds eller sänds just nu. Andra kända tjänster inom streaming, där du kan kolla på serier och filmer, är Netflix, Viaplay och HBO Nordic.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Affärsinformation (Streaming business)
Principen bakom streaming business (på svenska: strömmande affärsinformation) är densamma som den bakom streamade film- och musiktjänster, dvs. att användaren enkelt ska kunna söka upp och direkt streama information i realtid.[1] Tjänsterna för streaming business förekommer ofta i webbaserade säljverktyg där säljare vill ha tillgång till konstant uppdaterad affärsdata, exempelvis kreditinformation och kontaktuppgifter till nuvarande eller potentiella kunder.[2]
 

Olika streamingmetoder

Progressiv streaming, även känd som progressiv nedladdning, syftar på online-media som användare kan titta på medan filerna laddas ner. Användaren kan spela den del av filen som har laddats ner vid en angiven tidpunkt men kan inte hoppa framåt till de avsnitt som ännu inte har laddats ner.

Streaming. Leverans med streaming sker i realtid, så den passar bra för direktsända händelser. Den stödjer även slumpmässig åtkomst av material, vilket gör att användaren har möjlighet att spola fram till andra delar av filmen som kan vara av särskilt intresse.
 

Juridisk status i Sverige

I 11 a § upphovsrättslagen finns en bestämmelse om tillfälliga exemplar. Sådana ”får framställas, om framställningen utgör en integrerad och väsentlig del i en teknisk process och om exemplaren är flyktiga eller har underordnad betydelse i processen”. Sådan framställning av exemplar är dock tillåten bara om det enda syftet med framställningen är att möjliggöra

  • 1. överföring i ett nät mellan tredje parter via en mellanhand, eller
  • 2. laglig användning, dvs. användning som sker med tillstånd från upphovsmannen eller dennes rättsinnehavare, eller annan användning som inte är otillåten enligt denna lag.

Angående begreppet ”laglig användning” anges följande i förarbetena: ”Exempelvis hindrar inte upphovsrätten att någon tittar och/eller lyssnar på ett verk, eftersom att enbart titta och/eller lyssna på ett verk inte utgör ett upphovsrättsligt relevant förfogande. Det innebär att om någon vid webbläsning bl.a. tar del av olagligt utlagda verk så kan han eller hon ändå åberopa inskränkningen. Oavsett om det är fråga om lagligt eller olagligt material ger bestämmelsen förstås inte någon rätt att ladda ner och spara kopior av verk, eftersom bestämmelsen endast gäller för tillfälliga former av exemplar.” (Prop 2004/05:110 s 382).

Noter

  1.  Andersson, L: https://www.alltomcrm.se/vad-ar-crm/streaming-business/ (webbsida)
  2.  Isberg, J: https://www.lundalogik.se/crm/handfasta-crm-tips/streaming-business/ (webbsida)

 
Läs mer om:
Sociala medier
Internet
Internets historia
World Wide Web

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar