Usenet

UsenetUsenet news är ett sätt för grupper av människor att kommunicera med varandra över datanät (numera främst Internet) via e-post-liknande meddelanden. Usenet är ett av de äldsta datorkommunikationssystem som fortfarande används, men har under 1990-talet och framåt delvis marginaliserats av WWW och sändlistor.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Usenet innehåller tiotusentals diskussionsgrupper och nyhetsgrupper i vitt skilda ämnesområden. Det skapades 1979 och består av ett nät av så kallade nyhetsservrar som synkroniserar sig och skickar meddelanden mellan sig. Till skillnad från epost-baserade sändlistor bryr sig Usenet-servrarna inte om vem som följer med vilka grupper; ”prenumeration” på vissa grupper påverkar endast klientprogrammet. Följden av detta är å ena sidan att enskilda användares postlådor inte belastas (meddelandena försvinner istället efter en viss tid), å andra sidan att varje meddelande (i de officiella globala hierarkierna) skickas till alla stora servrar.

Forumets betydelse minskade under 1990-talet till förmån för webbforum och sändlistor, men fick ett uppsving i och med att dejanews kopplade arkiv och sökfunktioner till webben (sedermera Google Grupper). Att posta via Google utan att ha bekantat sig med diskussionforumets kultur uppfattas dock ofta som ohövligt.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Programmen som används för läsning av Usenet-diskussioner är optimerade för att hålla reda på diskussionstrådar och att sålla bort störande inlägg. Sålunda är det ofta lättare att följa en livlig sändlista med ett program avsett för Usenet (populära sändlistor tillhandahålls ofta av en tredje part som diskussions-grupper).

Diskussionerna på Usenet är ofta mer djupgående än diskussioner på webbforum, eftersom programvaran klarar att smidigt presentera längre artiklar (typiskt längd på ett inlägg är från tjugotalet rader uppåt) och klart sortera diskussionens trådar. Gruppernas natur varierar dock stort, det finns grupper med några inlägg årligen och sådana med hundratals inlägg per dag, sådana med strikt saklig diskussion, sådana dominerade av skräppost eller öppet krig mellan parterna och sådana med mycket gemytlig stämning.

Meddelandena på Usenet är formellt likadana till strukturen som e-brev (exakt samma brev kan skickas via båda forumen bara man som mottagare specificerar både en diskussionsgrupp och en e-postadress), men på Usenet bör man normalt använda endast ren text med rader av standardlängd (68-78 tecken); html och bilagor accepteras inte annat än i enskilda diskussionsgrupper.

Många av egenskaperna hos program för Usenet är numera delvis kopierade till många e-postprogram och många e-postprogram och en del Usenet-program klarar av både e-post och nyhetsgrupper.

En nyhetsserver arbetar med NNTP-protokollet (RFC 977). Meddelandeformatet definieras i RFC 1036.

Läs mer om:
Sociala medier

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar