Avdragsförbud

Följande material från Skatteverket.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Avdragsförbud

I vissa fall får du inte dra av hela eller en del av momsen på varor och tjänster du köper för din momspliktiga verksamhet. Detta kallas avdragsförbud. Här kan du läsa om de vanligaste avdragsbegränsningarna.

Köp av personbil eller lätt lastbil

När du köper en personbil eller en lätt lastbil får du bara dra av momsen om du använder fordonet för momspliktig

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

 • återförsäljning
 • uthyrning
 • persontransporter enligt taxitrafiklagen (2012:211)
 • transport av avlidna
 • körkortsutbildning.

Vad räknas som en personbil, lätt lastbil respektive buss?

En personbil är vid bedömning av avdragsrätten för moms i första hand en bil som registrerats som personbil i bilregistret. Om bilen är en personbil klass 2 enligt lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner, d.v.s. en husbil, är den dock inte en personbil om dess vikt överstiger 3500 kg eller om förarhytten utgör en separat karosserienhet.

En bil med skåpkarosseri som har en högsta totalvikt på 3 500 kg kan vara registrerad som lastbil men ändå räknas som personbil i momssammanhang.

Även bussar och så kallade minibussar med en totalvikt på högst 3 500 kg räknassom personbilar.

För att en bil ska räknas som lastbil i momssammanhang krävs att

 • totalvikten är högre än 3 500 kg (tung lastbil)
 • den har flak (oavsett vikt)
 • den är registrerad som lastbil och har en totalvikt på högst 3 500 kg (lätt lastbil) och ett skåpkarosseri där förarhytten och skåpet är separata karosserienheter. Bilen ska vara körduglig även om skåpet är bortmonterat.

Hyra (leasing) av personbil

Du får dra av högst 50 procent av momsen du betalar för att hyra (leasa) en personbil. Villkoret är att bilen körs minst 100 mil per år i din verksamhet. Om du hyr bilen kortare tid än ett år, får du räkna om sträckan i förhållande till hyresperioden, till exempel till 50 mil om du hyr bilen ett halvt år. Om du hyr en bil för t.ex. taxitrafik och även använder bilen för godstransporter begränsas avdragsrätten i förhållande till användningen.

Undantag
Om du hyr bilen för att enbart använda den för uthyrning, taxitrafik, transport av avlidna eller körkortsutbildning får du göra avdrag för hela momsen.

Köp eller hyra av motorcykel

När du köper en motorcykel för annat ändamål än för persontransport i taxiverksamhet gäller samma bestämmelser som för personbilar (se ovan). Det innebär att momsen är avdragsgill om du köper en motorcykel för till exempel återförsäljning eller körkortsutbildning.

Om du köper en motorcykel för persontransport i taxiverksamhet är momseninte avdragsgill. Vid hyra (leasing) av motorcykel för användning i taxiverksamhet har du avdragsrätt med 50 procent av momsen, under förutsättning av motorcykeln används mer än 100 mil/år i verksamheten.

Följande fordon räknas som motorcykel

 • Motorfordon på två hjul eller tre symmetriskt placerade hjul och som är konstruerat för en hastighet som överstiger45 km/h .
 • Motorfordon på två hjul eller tre symmetriskt placerade hjul och som drivs av en förbränningsmotor som har en slagvolym som överstiger 50 kubikcentimeter.
 • Motorfordon på fyra hjul, med en tjänstevikt som är högst 400 kg och med en maximal nettomotoreffekt som inte överstiger 15 kilowatt.
 • Motorfordon på fyra hjul, inrättat för godsbefordran och med en tjänstevikt som är högst 550 kg och med en nettomotoreffekt som inte överstiger 15 kilowatt.

Följande fordon räknas inte som motorcykel

 • Moped
 • Terrängmotorfordon, det vill säga terränghjuling, snöskoter och terrängvagn

En terränghjuling, som vanligtvis har fyra hjul, skiljer sig från fyrhjulig motorcykel bland annat genom att den inte har några begränsningar på motorstyrka och effekt samt att den är inrättad huvudsakligen för person- och godsbefordran i terräng.

Det framgår av bilregistret om ett fordon är registrerat som terrängmotorfordon eller motorcykel.

Köp eller hyra av stadigvarande bostad

Du får inte dra av ingående moms på kostnader för stadigvarande bostad, även om du använder bostaden i momspliktig verksamhet (till exempel som personalbostad eller mangårdsbyggnad i ett lantbruk). Du får varken dra av kostnader för byggnaden (inredning, reparationer med mera) eller kostnader för boendet (vatten- och avloppsinstallationer med mera).

Vad räknas som stadigvarande bostad?

En stadigvarande bostad är en byggnad eller en del av en byggnad som är inrättad för boende. När vi bedömer vad som är en stadigvarande bostad tar vi bland annat hänsyn till byggnadens konstruktion, storlek, planlösning och utrustning (enligt de rättsfall som finns inom området).

Du får inte dra av momsen på kostnader för att reparera ett kontorsutrymme i din bostad. I vissa fall kan det ha betydelse hur du använder rummet, till exempel vid yrkesmässig rumsuthyrning.

Representation

När det gäller kostnader för representation finns en begränsad avdragsrätt.

Källa: Skatteverket

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar