Aeromonas hydrophila

Till släktet Aeromonas hör bakterier som förekommer naturligt i sötvatten och de finns ofta i fiskar och skaldjur från insjöar och vattendrag. Aeromonas förekommer också i jord och har påvisats i olika färska livsmedel, till exempel grönsaker.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Sjukdomstecken

De vanligaste symtomen för maginfektion orsakad av Aeromonas är magsmärtor, vattentunn diarré, låg feber, huvudvärk och ibland kräkningar. Symptom går oftast över av sig själv inom 1 till 3 dygn. I allvarliga, men ovanliga fall kan dysenteriliknande symtom förekomma. Hos personer med nedsatt immunförsvar kan Aeromonas i sällsynta fall orsaka infektioner som blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.
 

Hur undviker man att bli sjuk?

Bakterien kan föröka sig i livsmedel vid kylskåpstemperatur, men dör vid upphettning i samband med matlagning. Upphetta därför maten till minst 70 °C. Det är också viktigt att skölja grönsaker och att tillämpa god livsmedelshygien.
 

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Fördjupning

Aeromonas finns naturligt i både mark och vatten. Bakterien är allmänt spridd och kan påträffas i många olika typer av livsmedel såsom kött, mjölk, fisk, skaldjur, vegetabilier och kryddor. Ibland finns bakterien också i tarmkanalen hos djur och människor.

Eftersom den är allmänt förekommande sprids Aeromonas lätt till råvatten med stor risk att därifrån förorena dricksvattnet. Bakterierna tycks kunna etablera sig och tillväxa i vattenledningssystemets kalla och näringsfattiga vatten. Där finns de på många platser i Sverige och i övriga världen utan att orsaka några hälsomässiga problem. Det kan förklaras med att det bara är ett fåtal typer av Aeromonas som kan orsaka sjukdom

Aeromonas växer bra i kylskåpstemperatur och även i frånvaro av syre. Det betyder att varken vakuumförpackningar eller kylning håller bakterien under kontroll. Däremot är det få stammar som kan växa vid 4-5°C om salthalten är 3-4 procent eller vid ett pH-värde under 6. Bakterien överlever inte pastörisering och inte heller vanlig upphettnings, det vill säga cirka 70°C. Däremot överlever den frysning.

Aeromonas har förknippats med både diarrésjukdomar och sårinfektion hos människa, och man vet att bakterien kan producera en lång rad biologiskt aktiva substanser däribland flera typer av gifter. På världsbasis toppas listan över fall av tarminfektioner orsakade av Aeromonas-arter av förorenat vatten, fisk och skaldjur. I Sverige 1993, blev 22 av 27 personer Aeromonas-matförgiftade efter att ha ätit från ett smörgåsbord med kalla rätter. Över en miljon A. hydrophila per gram isolerades från räkor, skinka, leverpastej och rökta korvar. Under perioden 2005 till 2012 registrerades 18 utbrott, med totalt 247 insjuknade, vid Livsmedelsverket.
 

Källa:

Livsmedelsverket

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar