Kosttillskott – råd till gravida och ammande

När du är gravid eller ammar bör du vara försiktig med kosttillskott, örtprodukter, naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel. Många gånger vet man inte  om de kan vara skadliga för fostret eller barnet.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Använd därför inte sådana produkter utan att först diskutera med din barnmorska, sjuksköterskan på barnavårdscentralen eller läkare.

Det finns produkter som är bevisat olämpliga att använda när man är gravid eller ammar. Men det är ännu vanligare att det saknas data om eventuella biverkningar under graviditet och amning.
 

Foster och små barn är känsligare än vuxna

Fostret och det nyfödda barnet kan vara känsligare för olika ämnen än du själv. När det gäller naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel finns det uppgifter i bipacksedeln och på förpackningen om produkten är lämplig att använda under graviditet och amning. På kosttillskott saknas ofta den typen av information, bland annat eftersom det inte finns tillräcklig kunskap om riskerna vid användning under graviditet och amning.

En del kosttillskott som innehåller örter kan vara koncentrerade och innehålla stora mängder av ämnen som inte är säkra när man är gravid eller ammar. Det är i många fall okänt om sådana produkter kan vara skadliga för fostret eller barnet.
 

Följ alltid doseringsrekommendationen

Det är skillnad på att använda kända och beprövade produkter, som till exempel vitaminer, mineraler och spårämnen, och mer okända produkter. Men även för välkända ämnen är det viktigt att följa doseringsrekommendationerna, och att undvika överdosering.

Exempelvis är A-vitamin nödvändigt för både mamma och foster men höga doser kan vara skadligt. Om du är gravid och tar till exempel multivitaminer, bör du kontrollera att de innehåller högst 1 milligram A-vitamin per dagsdos.

Läs innehållsförteckningen och använd bara produkter där det står hur mycket vitaminer och mineraler som ingår. Tänk också på att den sammanlagda dosen kan bli för hög om du tar flera olika produkter.
 

Ginseng, algprodukter och kalebasskrita

Gravida och ammande kvinnor bör helt undvika ginsengprodukter, eftersom de kan påverka östrogennivåerna i kroppen. Var även försiktig med algprodukter som innehåller mycket jod, eftersom överdosering kan vara skadligt. Olika produkter kan skilja sig mycket i jodinnnehåll, vilket kan bero på att de utgår från olika sorters alger.

Kalebasskrita, bland annat känt under namnet ”Calabash chalk”, används mot illamående av gravida kvinnor från Västafrika. Det kan innehålla höga halter av bly och är därför direkt olämpligt för gravida att använda. Andra namn på produkten kan vara ”La Craie”, ”Argile Nzu”, ”Mabele” eller ”Calabar stone”.
 

Källa:

Livsmedelsverket

Lämna en kommentar