Risker med kosttillskott

Brukar du äta kosttillskott och hälsokostprodukter? Många av dem marknadsförs ofta som ”naturegna” och ”fria från kemikalier” för att de inte ska verka farliga. Men sanningen är att flera mycket giftiga ämnen kommer från växtriket.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

De flesta kosttillskott som säljs i Sverige kan du som är frisk och vuxen äta utan risk. Men det finns också kosttillskott som kan vara skadliga. Eftersom kosttillskott sällan testas vetenskapligt vet man heller inte alltid så mycket om dem. Foster, barn, gravida och ammande kan vara extra känsliga för olika ämnen som finns i kosttillskott.

Tänk på att alltid:

 • Vara försiktig med kosttillskott som marknadsförs med påståenden om mirakulösa effekter. Ofta stämmer inte påståendena, mirakeleffekter finns sällan, och det saknas ofta information om bieffekter.
   
 • Vara vaksam om du köper kosttillskott via internet. Vissa av dem som förbjudits i Sverige på grund av att de är farliga för hälsan, säljs ibland via hemsidor på nätet.
   
 • Berätta för din läkare att du använder kosttillskott. Det kan finnas kombinationer med vissa läkemedel och vissa kosttillskott som är farliga för din hälsa.
   
 • Precis som med läkemedel ska du aldrig överdosera kosttillskott.
   

Källa:

Livsmedelsverket

Lämna en kommentar