Norovirus (Calicivirus)

Norovirus orsakar vinterkräksjuka och är mycket smittsamt. Det kan räcka med ett fåtal viruspartiklar för att man ska bli sjuk.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med Norovirus. Koka därför importerade frysta hallon i en minut innan du äter dem. Då dör viruset. Det är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en Norovirusinfektion. Kokningsrådet gäller även företag och storkök.
 

Var finns Norovirus?

Norovirus finns i avföringen hos smittade människor och i vatten som tar emot avloppsvatten. I ett gram avföring från en smittad person kan det finnas hundra miljarder virus och vid en kräkning kan tio miljoner virus spridas.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Norovirus orsakar vinterkräksjuka. Viruset är mycket smittsamt och det kan räcka med ett fåtal viruspartiklar för att man ska bli sjuk. Särskilt under vinterhalvåret sprids detta virus från person till person och många människor drabbas varje år. I synnerhet är sjukhus, vårdhem skolor, daghem och andra miljöer där många är tillsammans, vanliga utbrottsmiljöer.

Norovirus kan också spridas med mat som blivit förorenat antingen genom hantering av en smittad person eller att livsmedlet någon gång under produktionen varit i kontakt med avloppsförorenat vatten. Bufféer, smörgåsbord och mat som inte behöver värmas är vanliga utbrottskällor där någon smittbärande person överfört viruset till färdiglagad mat.

Hur det ser ut med smittspridningen i enskilda hushåll vet vi ganska lite om men det är precis lika viktigt med hygien och handtvätt därhemma när vinterkräksjukan härjar.

Livsmedel som bär (främst hallon), grönsaker och ostron, som vi äter råa eller endast lätt kokta kan ibland bli förorenade då de produceras och är också en vanlig källa till norovirusutbrott.
 

Sjukdomstecken

Vanligen tar det 12 till 48 timmar efter att man har blivit smittad innan man drabbas av bland annat diarréer, illamående, kräkningar och magsmärtor. Även feber, huvudvärk och yrsel kan förekomma. Symtomen varar några dygn, därefter blir man normalt frisk igen.

Hos äldre och personer med underliggande sjukdomstillstånd eller nedsatt immunförsvar kan viruset ge allvarlig sjukdom, och till och med orsaka dödsfall. Det finns flera olika stammar av norovirus, och vissa personer kan vara resistenta mot en del av dem.
 

Hur undviker man att bli sjuk?

Tvätta händerna efter toalettbesök och innan du lagar eller äter mat. Undvik att laga mat till andra om du är eller nyss har varit magsjuk.

Allmänt god hygien och bra livsmedelshygien är viktigt, till exempel ska endast kökspersonalen ha tillträde till restaurangköken. Livsmedelspersonal med mag- och tarmsymtom ska inte arbeta.

Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Koka därför frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset. Det är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion. Färska importerade hallon och svenska hallon har däremot inte kopplats till några utbrott av norovirus.

Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk.
 

Källa:

Livsmedelsverket

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar