Coaching – Övervinna utmaningar

Materialet är skrivet av Tina P Jönsson, ägare till MOL Moment Of Life som är ett coach företag med inriktning mot Privat & Företagssektorn.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Coaching – Övervinna utmaningar

Några av Er läsare har säkert lovat Er själva att påbörja eller verkställa ett löfte inför 2007. Själv har jag ett fantastiskt spännande år framför mig med både utmaning och krav i bagaget. För att jag inte skall bli alltför överväldigad av dessa utmaningar behöver jag se på min situation med en realistisk optimism och känna vilja.

Tidigare avsnitt har handlat om vilja och förändring. Min tanke nu är att fortsätta i viljans tecken. Ni alla känner säkert till att det krävs vilja för att lyckas genomföra en förändring. Eller att driva ett företag framåt. En vilja som kan betraktas som drivkraft. Hur stark är viljan till att förändra din situation? Vi kan t.ex. backa tillbaka till en fråga där jag hjälpte en person att få sitt företag mer effektivt.

Jag ställde två frågor i den artikeln.

1. Vad effektivitet innebar för personen och

2. Hur ser företaget ut när det är effektivt?

Här var det solklart att det fanns en vilja till förändring. Dock var det inte så lätt att urskilja exakt var förändringen låg och vad det skulle krävas för att bli mer effektiv. Av den anledningen är det mycket viktigt att kartlägga den nuvarande situationen. Detta görs för att få en helhetsbild om nuläget och att du också beskriver det önskade resultatet. Hur vill du att det skall se ut? Vad gör du? Hur mår du? Hur ser pengaflödet ut i företaget när du är effektiv? osv. Det är när du beskriver det önskade resultatet som viljan föds.

Så låt oss göra ett litet experiment. Blunda i fem minuter och besvara frågorna: Hur vill du att ditt önskade resultat skall se ut?

Allt eftersom du beskriver din nya situation börjar det födas en optimism i det du tänker, eftersom du har en vilja att uppnå det nya resultatet.

För att förstärka känslan ytterligare, vill jag att du bevarar den inre bilden på ditt resultat samtidigt som du ser dig själv leva i den önskade situationen. Vad gör du? Hur mår du? Vad säger du till personer du möter?

Lägg märke till om du just nu sitter och ler vid dessa tankar. Just i ditt leende har du styrkan i din vilja till att förändra. Hur starkt vill du vara där?

Tänk tanken att få lov att vara där.

Coaching

Vad behöver du för att komma dit? Synliggör din resa till den önskade platsen du vill finnas på. Vad har du för möjligheter att ta dig dit? Vad behöver du göra? Vilka är dina tre första steg att ta? När kan du starta din resa? Nu har du en plan att utgå ifrån. För att planen skall hålla hela vägen bör du även tänka på hinder. Tänk inte tanken att det kanske inte är möjligt utan finns det något som kan stoppa dig på din resa i så fall hur kan du gå runt dessa hinder? Kan du göra på annat sätt för att undvika dem? Vilka risker finns det i din förändring. Tänk fortfarande tanken att du får lov att vara där du vill vara. Du skall alltså behålla den optimistiska realismen i dina tankar och planering. Ett bra knep att ta till är att fråga dig själv, vad du vinner på att göra dessa förändringar? Skriv ner alla vinster du gör, även vad det innebär för dig rent känslomässigt att uppnå dina förändringar, till exempel: Om ditt företag blir mer effektivt, vad skapar du då? (Skriv ner tankar du själv får). När du skapat detta, hur kommer du må? (skriv innebörd av förändring). Det du skriver ner här är din motor framåt. Är du tydlig minimerar du risken att få motorstop. För att bena ut alla dessa tankar och begrepp är en coach ett mycket bra verktyg. Coachen synliggör det du säger och speglar tillbaka dina tankar på ett sätt som får dig att vilja gå framåt.

Coachen är ditt verktyg som följer dina önskemål för att nå ditt mål. Coachen plockar fram din potential för att du skall lyckas hålla fokus på det du värdesätter bäst.

© Tina P Jönsson

Lämna en kommentar