Coaching – Nå din dröm

Materialet är skrivet av Tina P Jönsson, ägare till MOL Moment Of Life som är ett coach företag med inriktning mot Privat & Företagssektorn.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Coaching – Nå din dröm

”Jag har en dröm! Det handlar om att förverkliga en sak. Jag tänker på den hela tiden men det känns som det är en tjock vägg som är i vägen för mig. Jag skulle så gärna vilja förverkliga denna dröm men så fort jag tänker tanken så slår jag bort den igen. Kan du ge mig ett tips på hur jag skall fånga min dröm?”

Visst är det härligt med drömmar! De kan föra oss till platser eller situationer vi hoppas på att få se eller uppleva.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Tyvärr är drömmen inte alltid lika bra att ha i sina tankar om den bara stannar vid en dröm. Då tar den mycket energi av oss. Jag kan helt klart se att du har viljan ”som vi pratade om i förra avsnittet”. I detta fall handlar det om att verkligen synliggöra drömmen och skapa en handlingsplan till att verkställa den. Du beskriver en känsla väldigt bra, att det känns som en vägg framför dig. Du kommer inte vidare. Vad jag vill att du skall fundera på och plocka fram till ytan är vad som gömmer sig bakom väggen. Hur upplever du väggen? Vad är det som bromsar dig? Vad jag ser i din beskrivning är det någon form av hinder som du har svårt att ta dig förbi. Är det en rädsla för något? Om det är en rädsla eller en osäkerhet så behöver den komma upp till ytan. Det är alltid svårt att ta sig ur sin egen trygghetszon. Vi vet vad vi har, men inte vad som väntar där bakom väggen. Vad är det som gör att du slår tillbaka dina tankar?

Mitt tips till dig är att du skall synliggöra tillvaron bakom väggen. Vad tror du finns där? Framför allt, Vad vill du att det skall finnas bakom väggen? Tänk också på vilka nya möjligheter din dröm bakom väggen kan skapa. Hur kan du förändra dina tankar till att bli mer handlingskraftiga? Alltså, vad behöver du göra för att verkställa din dröm? Ett bra sätt att börja är att tänka dig in i situationen som att du har verkställt din dröm, backa sedan tillbaka i alla steg du fick göra för att nå din dröm. Vad gjorde du för att förverkliga drömmen? Skriv ner alla steg du gjorde!

Coaching

En dröm skulle jag vilja tolka lite som en vision och för att nå sin vision behöver man resonera med sig själv på ett positivt sätt. Under min egen utbildning fick jag klart för mig att vi har tre inre röster i oss. Visionären som alltså är vår önskan till något, Realisten som hela tiden gör oss påminda om var vi finns idag och sist Kritikern som varnar oss för olika saker.

Om vi lär oss att använda våra 3 röster på ett konstruktivt sätt skulle det innebära att vi faktiskt kan ta hjälp av vår kritiker. Många, faktiskt allt för många, låter kritikern ta död på vår vision/önskan redan innan vi tänkt klart en handlingsplan eftersom kritikern lyfter fram hinder och därför bromsar realisten till handling. Om man istället låter visionären och realisten prata med varandra så länge att det känns fullt möjligt att nå vår vision då är det dags att släppa in kritikern i vår konversation och verkligen höra vad det är kritikern vill säga till oss.

Till exempel om jag tänker tanken att jag vill spela fotboll (jag vet ingenting om fotboll) då kommer direkt kritikern in och säger till mig – men snälla Tina du kan ju inte spela fotboll, det förstår du väl själv att det är omöjligt! Vad gör kritikern i detta läge? Kritikern tar död på min vision om att få lov att lära mig spela fotboll. Kan jag däremot lyssna på kritikern med andra öron så kan jag tolka det kritikern säger ur ett annat perspektiv. I mitt fall skulle det kunna se ut så här: Om jag vill spela fotboll vad behöver jag göra då? Kritikern vill göra mig uppmärksam på vad som krävs för att kunna spela fotboll. Jag måste med andra ord ta lektioner och börja träna. Testa själva med en vision! Låt först visionären och realisten hamna på samma nivå. Släpp sedan in kritikern och lyssna på det den säger från ett annat perspektiv.

© Tina P Jönsson

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar