Barn och avtal

Du kanske inte tänker på det, men när du handlar på nätet ingår du ett avtal. För att få ingå ett avtal måste du som grundregel vara 18 år. Om du är yngre måste en förälder godkänna avtalet, annars gäller det inte.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

För ung för att handla på nätet?

Undantag finns för dig som är 16 år och handlar för pengar som du tjänat själv. Är du under 18 år och har flyttat hemifrån får du också handla saker till ditt eget hushåll, men bara kontant. För att handla på kredit måste man alltid vara över 18 år.

Svårare kontrollera vid handel på nätet

När det gäller handel på nätet kan det vara svårt för ett företag att kontrollera att det finns samtycke från dina föräldrar till att ingå avtalet. Den som säljer varor och tjänster måste förvissa sig om att den som handlar inte är minderårig. Det är upp till säljaren att bevisa att avtalet ingåtts med en myndig person. En lösning kan vara ett krav på samtycke från föräldern som sedan kan kontrolleras per telefon, e-post eller liknande.

Till dig som är förälder

Om du är förälder och upptäcker att ditt barn har ingått ett avtal med ett företag, utan att ha frågat dig om lov gäller inte avtalet. Du har därför rätt att få pengarna tillbaka. Tänk dock på att du som förälder har ett stort ansvar. Barn kan använda din mobiltelefon eller till och med ditt kontokort till att köpa saker på nätet. Företaget har då förmodligen ingen anledning att tro att det är någon annan än du personligen som ingår avtalet. Tänk därför på att alltid skydda din telefon och dina kontokortsuppgifter.

Är det däremot en mötesplats på nätet, en community, eller liknande som vänder sig direkt till barn har företaget alltid ett ansvar att noga kontrollera att barnet har sin förälders godkännande.

Källa: Konsumentverket, Mars 2012

Lämna en kommentar