Importera från ett område utanför EU:s skatteområde

Handel med andra EU-länder räknas som inrikeshandel. Men några EU-länder har områden som inte tillhör EU:s  skatteområde.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

När du handlar med ett område som inte tillhör EU:s skatteområde måste du tulldeklarera. Även om ditt företag är momsregistrerat behöver du lämna en tulldeklaration och deklarera ett monetärt tullvärde, samt redovisa importmoms till Skatteverket i den vanliga momsredovisningen.
 

Här kan du läsa vad som gäller för olika områden:
 

Färöarna och Grönland

Färöarna och Grönland tillhör EU-landet Danmark, men ingår ändå inte i EU. Därför behöver du betala både tull och moms om du beställer en vara från något av dessa områden.
 

Andorra och Vatikanstaten

Andorra och Vatikanstaten tillhör inte EU. Om du beställer en vara från något av dessa områden måste du betala både tull och moms (några varor från Andorra är undantagna tull).
 

Frankrikes utomeuropeiska territorier

Om du beställer en vara från något av Frankrikes utomeuropeiska territorier, till exempel Nya Kaledonien, måste du betala både tull och moms.
 

Områden som tillhör Tyskland, Spanien, Italien och Storbritannien

Om du beställer en vara från något av följande områden måste betala både tull och moms:

Tyskland: Büsingen och Helgoland

Spanien: Ceuta och Melilla (som ligger i Nordafrika)

Italien: Livigno, Campione d’Italia och de italienska delarna av Luganosjön

Storbritannien: Gibraltar
 

Kanarieöarna och Åland

Kanarieöarna och Åland ligger inom EU och tillhör tullunionen men ingår inte i EU:s skatteområde. Detta innebär att du inte behöver betala någon tull för varor från dessa områden, men däremot moms.
 

Guadeloupe, Franska Guyana, Martinique, Mayotte och Réunion

Guadeloupe, Franska Guyana, Martinique, Mayotte och Réunion tillhör EU:s tullunion men ingår inte i EU:s skatteområde. Detta innebär att du inte behöver betala någon tull för varor från dessa områden. Däremot behöver du betala moms.
 

Berget Athos i Grekland

Berget Athos i Grekland tillhör EU:s tullunion men ingår inte i EU:s skatteområde. Detta innebär att du inte behöver betala någon tull för varor från detta område. Däremot behöver du betala moms.
 

Kanalöarna

Ögruppen Kanalöarna i Engelska kanalen utanför Frankrikes kust ingår i EU:s tullområde men inte i EU:s skatteområde. Därför behöver du betala moms när du köper en vara från Kanalöarna. Däremot behöver du inte betala någon tull.
 

San Marino

San Marino tillhör inte EU-området men har ett tullunionsavtal med EU. Därför ska du betala moms när du köper en vara från San Marino. Däremot behöver du inte betala någon tull.
 

Monaco och Isle of Man

Monaco och Isle of Man tillhör inte EU-området.

Men om du beställer en vara från Monaco behandlas köpet ändå på samma sätt som om du hade köpt en vara från Frankrike. Du behöver alltså inte betala någon tull, och momsen betalar du i Monaco.

På motsvarande sätt behandlas köp från Isle of Man på samma sätt som om du hade köpt en vara i Storbritannien. Du behöver inte betala någon tull, och momsen betalar du i Storbritannien.
 

Källa: Tullverket
(Texten är inte bindande och har erhållits gratis, se Ansvarsfriskrivning)

 

Lämna en kommentar