Är fakturaköp säkrare än företagslån?

Då det behövs mer pengar i kassan snabbare så finns det lite olika vägar att gå. Om det går att få betalt för produkter och tjänster i förskott så löser det många problem. Men ett nytt företag kan inte alltid jobba på detta sätt. Att få en faktura på 30 dagar ses av många kunder som en fördel och något som kan leda till att man väljer ett företag hellre än ett annat. Kanske kan du tala om för kunden att du behöver få en snabb betalning för att klara ekonomin men det är inte så affärsmässigt. Med fakturaköp så får man pengarna för uppdraget på en gång och frågan är om försäljning av faktura är säkrare än företagslån.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Företagslån innebär en risk

Lån från bank och andra kreditgivare innebär alltid en risk och på senare år så har kraven på företagslån skärpts. Om företaget redan har lån så kanske man inte ens kan få fler. Att inte klara återbetalningar i tid är inte bra. Fakturaköp kostar precis som lån pengar men här slipper man risken med missade återbetalningar. Sett ur denna vinkel så är företagslånet en större risk än samarbetet med factoringbolaget.

Det du måste komma ihåg är att säkerheten för factoring beror en hel del på hur tjänsten ser ut. Om du binder dig vid att sälja fakturor längre än vad du egentligen har behov av så kan du förlora på detta. Dessutom så kanske du inte kommer att få ut lika mycket på fakturaförsäljning som du hade fått med lån. Behöver du en större summa snabbt så kan lånet bli den enda utvägen.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Factoringstjänsten tar ansvar för fakturan

Något som är mycket bra med företag som kan köpa faktura är att de tar ansvar för räkningen. Om den inte betalas i tid så kommer factoringbolaget att skicka påminnelser. Pengarna får man alltid då ett avtal om fakturaköp har slutits. Det spelar alltså ingen roll om kunden sedan kommer att strula med betalning. Med företagslån så riskerar man att inte få lånet eller att få betala mycket mer för det för att det finns andra lån.

Med fakturaköpen så finns det en mindre risk om det skulle vara så att kunden trots factoringtjänsten påtryckningar inte betalar. Då kan fakturan återgå till dig. Med tanke på detta så är det av yttersta vikt att välja ett bolag som har gott rykte och som inte tar på sig fakturor som är omöjliga från start. Med en bra samarbetspartner så kan man se factoring som ett bättre val än företagslån om det rör mindre summor för en specifik tidsperiod. För att få ut mesta möjliga av fakturaförsäljning så gäller det att precis som med banklån vara väl medveten om villkor och regler innan man skriver på avtal. Det går att få factoring som kostar mindre och som ger extra hög säkerhet.

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar