Börja importera

Det är mycket att tänka på om du funderar på att börja importera varor från länder utanför EU. Här är fem punkter att börja med. 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Räkna med tull och moms

Att importera en vara kostar mer än bara priset på själva varan. Både tullavgift och moms tillkommer. Du som har ett momsregistrerat företag betalar moms till Skatteverket och du som har ett icke momsregistrerat företag betalar moms direkt till Tullverket.

Tullavgiften beräknas utifrån en varas tullvärde och tullsats. Tullvärdet är varans pris plus frakt- och försäkringskostnader (inklusive kostnader för lastning, lossning och hantering) fram till EU:s gräns. Tullsatsen beror på vilken varukod varan har. Varukoden får du fram genom att klassificera varan, vilket leder oss fram till nästa punkt.

Några bra tips innan du läser vidare

Jämför räntor på privatlån & bolån

Jämför räntor på företagslån

Det är gratis att använda tjänsterna för att jämföra räntor hos både Compricer och Lendo.

Läs om tull och andra avgifter.
 

Bestäm varukod

Att bestämma rätt varukod för en viss vara är att klassificera varan. Alla varor har specifika varukoder som ligger till grund för bland annat tullsats, avgifter, bestämmelser och statistik. Därför är det viktigt att klassificeringen blir rätt. Du kan själv göra en klassificering i söksystemet Tulltaxan. Om du har svårt att göra klassificeringen kan du alltid ringa oss på telefonnummer 0771-520 520.

Läs om klassificering. 
 

Ansök om tillstånd

Du kan behöva tillstånd eller licenser från andra myndigheter för att importera en viss vara. Du behöver till exempel kontakta Läkemedelsverket för handel med hälsokostprodukter, Skatteverket för handel med alkohol och tobak och Jordbruksverket för handel med färsk frukt och grönsaker. Tänk på att kontrollera det här innan du sätter igång.
 

Registrera dig som importör

En förutsättning för att över huvudtaget få handla med varor med länder utanför EU är att ditt företag finns med i EU:s register över ekonomiska aktörer Eori (Economic Operator Registration and Identification) och har ett Eori-nummer. Enklast ansöker du om ett Eori-nummer här på på tullverket.se. Det är kostnadsfritt och de flesta ansökningarna hanteras inom en timme.

Läs mer och ansök om Eori-nummer.
 

Berätta vad du vill importera

När du importerar en vara ska du alltid lämna en tulldeklaration till Tullverket. I tulldeklarationen uppger du vilka varor du tänker importera, vilka värden varorna har och vilka avgifter du ska betala. Du kan deklarera elektroniskt (med Tullverkets internetdeklaration TID) eller på blankett. Du kan göra jobbet själv eller anlita ett ombud som gör det. Det viktiga är att det görs.

Läs mer om att deklarera varor vid import.
 

Källa: Tullverket
(Texten är inte bindande och har erhållits gratis, se Ansvarsfriskrivning)

Som vi nämnde tidigare..

Jämför räntor på privatlån & bolån

Jämför räntor på företagslån

Det är gratis att använda tjänsterna för att jämföra räntor hos både Compricer och Lendo.

Lämna en kommentar