Rätt till förlängning av hyresavtal
Besittningsskyddet gäller så fort du har flyttat in i lägenheten. Även om hyresvärden säger upp dig kan du alltså ha möjlighet att få bo kvar.
Besittningsskyddet gäller inte om:
|
Avsäga besittningsskyddet
Det finns tillfällen när du som hyresgäst går med på att avsäga dig ditt besittningsskydd. Det kan vara när huset ska rivas eller att det finns sociala skäl. För en person som tidigare misskött sig kan det vara en möjlighet att få hyresvärden att våga ge personen en chans att visa att bättring har skett. Avtalar du bort ditt besittningsskydd förlorar du din rätt att överklaga en uppsägning från hyresvärden.
Att avtala bort besittningsskyddet är en stor inskränkning i din hyresrätt. Det ska vara en skriftlig överenskommelse, som ibland måste godkännas av hyresnämnden. Det är viktigt att det finns angelägna skäl och att man är medveten om konsekvenserna när man går med på det.
Besittningsskydd i andra hand
En andrahandshyresgäst får besittningsskydd först när den hyrt bostaden längre än två år. En andrahandshyresgäst har ett svagt besittningsskydd. Han eller hon får i regel inte bo kvar om förstahandshyresgästen ska flytta tillbaka till lägenheten.
Särskilda regler
Vid hyra av lägenhet i en- eller tvåfamiljshus gäller särskilda regler. Vid uppsägning gäller till exempel besittningsskyddet inte när hyresvärden själv behöver lägenheten. Men om lägenheten ingår i en affärsmässigt bedriven uthyrningsverksamhet kvarstår besittningsskyddet.
Källa: Konsumentverket, Feb 2012