Vad är tillåtet i lägenheten?
Om arbetet görs slarvigt eller om det är alltför ovanliga färger eller tapeter kan hyresgästen bli skyldig att betala för omtapetsering eller målning till följd av sänkt bruksvärde. Det är därför klokt att ta kontakt med hyresvärden för att fråga om råd.
Om hyresvärden tycker att du sänkt bruksvärdet på lägenheten genom din renovering och vill ha ett skadestånd av dig kan du vända dig till hyresnämnden om ni inte kommer överens. Hyresvärden måste kunna bevisa att lägenheten minskat i värde.
Rivning och större ombyggnad
Om det hus där du hyr lägenhet i ska rivas eller byggas om måste hyresvärden i många fall ordna ersättningslägenheter till hyresgästerna. Uppsägningar av hyreskontrakt som sker på grund av rivning eller ombyggnad kan prövas i hyresnämnden.
Vid rivning eller större ombyggnad bryts besittningsskyddet om det inte är orimligt för dig som hyresgäst att du måste flytta. Om hyresgästen lätt kan hitta en ny bostad eller om värden ordnar med en acceptabel ersättningslägenhet måste hyresgästen flytta. Ersättningslägenheten ska i princip motsvara den tidigare i fråga om läge, standard med mera. Hyran behöver däremot inte vara likvärdig, vilket innebär att du som hyresgäst får finna dig i en hyreshöjning.
Har du ett särskilt rivningskontrakt har du i de flesta fall avtalat bort besittningsskyddet. Då kan du inte kräva att få en ersättningslägenhet.
Vid ombyggnad får hyresgästen bo kvar om det kan ske utan att ombyggnaden försvåras eller fördyras.
Efter ombyggnaden
Efter ombyggnaden ska hyresgästen få flytta tillbaka, om det är möjligt. Om hyresnämnden prövar en uppsägning, som skett på grund av en större ombyggnad, bör nämnden ta upp frågan om hyresgästen har rätt att flytta tillbaka och samtidigt hjälpa till att lösa frågan.
Här är några förslag till lösningar:
|
Den som skriver på kontrakt för återflyttning bör vara beredd på att hyran i den ombyggda lägenheten kan bli avsevärt högre än den gamla hyran.
Källa: Konsumentverket, Feb 2012