Rätt till reparationer

Hyresvärden är skyldig att reparera i lägenheten om den har fel eller brister. Efter 10 – 15 år anses lägenheten vara så sliten att hyresgästen kan kräva att få tapetserat och målat.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Rätt till reparationer och renovering

Hyresvärden ska renovera lägenheten med jämna mellanrum. Har lägenheten inte reparerats på 10-15 år kan hyresgästen begära att få tapetserat och målat, även om det inte finns några direkta skador på tapeter och målade ytor. Efter så lång tid räknar man med att lägenheten normalt är så pass nedsliten att det är dags att fräscha upp den. Denna skyldighet kan begränsas genom avtal mellan hyresvärden och hyresgästföreningen. Den hyresgäst som går med på att skjuta upp reparationer eller underhåll har rätt till lägre hyra. Å andra sidan kan hyresgäster ibland få reparerat i förtid mot särskild hyreshöjning.

Om hyresvärden vägrar renovera lägenheten kan du vända dig till hyresnämnden, som kan uppmana värden att reparera genom ett åtgärdsförläggande. Det betyder att värden är skyldig att reparera lägenheten inom en viss tid.

Du är skyldig att betala skadestånd till värden för onormalt slitage och skadegörelse i lägenheten.

Källa: Konsumentverket, Feb 2012

Lämna en kommentar