Hyra bostad

Det finns många olika sorters hyresbostäder och det kan vara svårt att veta vad som skiljer dem åt. Det finns också bostäder för olika ändamål, beroende på var i livet du är.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Olika hyresformer

Hyresrätt

En hyresrätt hyr du av ett kommunalt bostadsbolag, en privat hyresvärd eller i andrahand.

Studentboende

Studentboende är en typ av genomgångslägenhet, vilket innebär att hyresgästen ska bo där under studietiden. Ett villkor kan vara att ett visst antal studiepoäng ska klaras under en viss period. Detta är främst till för att säkerställa att någon inte bara är inskriven på en utbildning men inte studerar.

Bostad för äldre och funktionshindrade – seniorboende

Det är vanligt att hela hus avsätts för boende för äldre och att det sätts åldersgränser som villkor för att få hyra där. Bostäderna är ofta speciellt anpassade för äldre och personer med funktionsnedsättning.
Om du har en funktionsnedsättning och behöver anpassa din nuvarande bostad kan du kontakta din kommun för information.

Tjänstebostad eller personalbostad

En bostad som tillhandahålls av arbetsgivaren kan betraktas som tjänstebostad eller personalbostad. I många fall måste du flytta när anställningen upphör. Ibland hör arbetet och bostaden ihop, till exempel inom lantbruket. För personalbostäder gäller att hyresgästen normalt måste flytta om boendet varat mindre än tre år.

Ibland kan villkoren för hyra av tjänstebostad eller personalbostad vara bestämda genom kollektivavtal. Hyresvärden och facket kan då hjälpa till att upplysa om avtalet.

Sociala bostäder

Det är vanligt att kommunen hyr lägenheter för att hyra ut i andra hand till människor som har svårt att få eget kontrakt. Det kan till exempel handla om dålig ekonomi eller dåliga referenser. En annan variant kan vara att en blivande hyresgäst går med på att förhandla bort besittningsskyddet under en viss tid för att visa att han eller hon kan sköta ett boende. Detta brukar kallas bostadssociala kontrakt.

Kooperativ hyresrätt

Hyresrätterna hyrs eller ägs av en kooperativ förening. Precis som om du köper en bostadsrätt, så betalar du en insats och köper rätten att använda lägenheten. Om du flyttar får du tillbaka insatsen som du betalade när du flyttade in.

Övriga bostäder

Ett exempel på anpassat boende är allergiboende. Där kan det till exempel vara bestämt att hyresgäster inte får använda parfym, röka eller ha husdjur.

Källa: Konsumentverket, Feb 2012

Lämna en kommentar