Störande grannar

Orsakerna till att du upplever att du blir störd i ditt boende kan vara många: grannen har fest, skrikande barn tidigt på morgonkvisten, sopor i trapphuset och röklukt. Det finns hjälp att få, men innan du går vidare: prata med grannen som stör dig.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Störande grannar

Gränserna för vad som kan bli störande för dina grannar och gränsen för vad du själv anser störande är olika och det bästa är om du kan hålla en god kommunikation till dina grannar i huset och att ni tar hänsyn till varandra. Det är betydligt enklare än att försöka göra upp i domstol.

Beroende på hur du bor finns det olika sätt att komma till rätta med störande grannar.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Störande granne i bostadsrättsföreningen

Prata först med grannen som du upplever som störande. Hjälper inte det kan du ta kontakt med föreningens styrelse.

Informera på ett lugnt, behärskat och vänligt sätt om att du blir störd och försök att komma fram till en gemensam lösning. Hjälper inte detta, eller om det finns orsaker som gör att du inte vill eller kan prata med din granne, så skriv upp de störningar du upplever med datum och tid. Ta även kontakt med dina andra grannar runt som kanske också blir störda och kontakta sedan bostadsrättsföreningens styrelse.

Innan en störande granne kan tvingas flytta ska värden ge en varning. Blir det ingen förbättring efter tillsägelse kan personen bli uppsagd. Om det är en väldigt allvarlig störning som hot, förstörelse av lägenhet kan bostadsgästen bli uppsagd utan att få en varning. Många bostadsrättsföreningar har en störningsjour som du kan ringa och be om hjälp vid störningsärenden.

Störande grannar i villakvarteret

Om du bor i villa och upplever att din granne stör dig är det alltid bäst att prata med honom eller henne. Berätta vad det är som du upplever är störande. Förhoppningsvis kan ni komma överens om en lösning.

Om det inte hjälper att prata med grannen och du blir så pass störd av grannen att det påverkar ditt vardagliga liv är det polisen du ska ta kontakt med. Du kan även kontakta Miljökontoret i din kommun om störningen pågått under en längre tid och har en negativ påverkan på din hälsa.

Lösspringande katter

Katter kan vara störande för dig eller dina grannar. Från domar i tidigare fall har man beslutat att man får ha upp till två katter som springer lösa. Om man störs av lösspringande katter får man lösa det på egen hand genom att skvätta vatten på katten eller lägga citronsyra i sandlådan. Det kan finnas kommunala regler som bara gäller i din kommun. Ring din kommun och fråga vilka krav som ställs på kattägarna där du bor.

Grenar och rötter

När det gäller grenar och rötter som stör dig så ska du alltid låta trädets ägare, grannen, få möjlighet att själv ordna till detta. Om grannen inte gör det så får du göra det men du får själv betala eventuella kostnader. Det är bra att ha bevis på att du har gett grannen chansen att själv ordna till det som stör så att du slipper skadeståndskrav som grannen kan komma att vilja ha av dig senare om han inte är nöjd med vad du har gjort. Ett sätt är att du skriver ett brev till grannen och att du behåller originalet själv.

Misskött tomt

Lagen säger att villaägare ska sköta om sin tomt. Om din granne inte gör det kan du klaga hos byggnadsnämnden och de i sin tur kan kräva att grannen snyggar till sin tomt. För att byggnadsnämnden ska kunna kräva att grannen snyggar till ska tomtens skick innebära en olägenhet för omgivningen.

Gemensamma ägor

Om du och din granne har exempelvis en trädgårdshäck som ni äger tillsammans så ska ni vara överens om allt arbete som ni utför med den. Det är okej att på egen hand utföra normalt underhåll, exempelvis klippa trädgårdshäcken ganska rejält med några års mellanrum men bara om det är normalt för just den trädgårdshäck som du och din granne äger.


Källa: Konsumentverket, Feb 2012

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar