Betala på resa

Det finns tre metoder att betala på resa, kontant, kort eller resecheckar. Alla har för- och nackdelar. Oavsett vad du väljer för betalningsmetod så är det bra att ha flera alternativ att välja mellan, om någon betalningsmetod inte fungerar.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Betala på resa

Att betala med kontanter är enkelt men riskfyllt. Du kan till exempel tappa eller bli bestulen på pengarna. Förlust av kontanter kan täckas av din hem- eller reseförsäkring, men ersättningsbeloppen är mycket begränsade. Reser du utomlands får du betala för att växla till den lokala valutan.

Att betala med kort är vanligtvis enkelt och säkert, men även det har vissa risker. Det finns en risk att kortet tillfälligt inte går att använda för att betalningssystemet inte fungerar eller att det är andra tekniska problem. Det är därför klokt att ha mer en ett kort med sig. Skulle du förlora kortet eller kortinformation och råka ut för obehöriga transaktioner, ska du kontakta din kortutgivare och spärra kortet så fort du upptäckt det. Har du förlorat pengar genom att någon gjort ett obehörigt uttag på kortet, kan det vara möjligt att få tillbaka dem från kortutgivaren.

Resecheckar var vanligare förr. Nackdelarna är att det kostar pengar att köpa dem och att det numera är det många affärer, restauranger och hotell som inte tar emot dem. En fördel är att de går att ersätta ifall du skulle förlora dem. Det förekommer att du kan betala med förskottsbetalda värdecheckar, så kallade vouchers, på hotell och restauranger, men det är ovanligt.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

Lämna en kommentar