Valutaväxling

Växla pengar till din utlandsresa kan du antingen göra hemma innan du reser eller på ett växlingskontor eller bank på ditt resmål. Ett annat sätt att växla pengar är att ta ut kontanter i en uttagsautomat i utlandet.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Valutaväxling

Det går inte att säga om det är billigast att växla hemma eller på resmålet, det varierar beroende på vart du ska. Men det kan vara bra att ha en liten kontantkassa i resmålets valuta med dig, för de första småutgifterna. Tänk på att gå till banken eller växlingskontoret i god tid om du ska växla pengar innan du reser iväg. Vissa valutor tar det ett par dagar innan du får.

Prissättningen på valutaköp är fri, det finns inga officiella växelkurser utan det är banken eller växlingskontoret som bestämmer kursen. Dessutom kan det tillkomma olika avgifter. Kostnaden kan därför skilja en del både när du växlar pengar över disk och när du gör uttag med bankkort i uttagsautomater utomlands.

Bankernas uttagsavgifter och valutaväxlingspåslag för bankkort kan du se i vår jämförelse över bankkort.

Hör med din bank om vilken växelkurs de använder. Tillämpar banken VISA:s växelkurser kan du hitta dem på VISA:s webbplats. På Riksbankens webbplats finns historiska, genomsnittliga, kurser.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

Lämna en kommentar