Bilförsäkring

Hur ofta brukar du jämföra bilförsäkring? Här kan du hitta information om de försäkringsbolag vi tycker du ska kolla upp innan du tecknar en ny bilförsäkring. Vi har därför gjort en jämförelse av bilförsäkringar som inte enbart fokuserar på priset, för den billigaste bilförsäkringen är inte den bästa. Vi kommer att gå igenom de olika försäkringsbolagen, hjälpa dig förstå vad det handlar om och göra det enklare för dig att välja rätt bilförsäkring.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Billigaste bilförsäkring är inte den bästa

Att jämföra bilförsäkringar och välja den billigaste kan vara lockande för många, men i de flesta fall finns det en baksida med detta. Det gäller att du läser igenom försäkringsvillkoren, så du vet vad som gäller den dagen en skada eller olycka inträffar.

Att tänka på innan du väljer den billigaste bilförsäkringen

  • Vilken kundnöjdhet har försäkringsbolaget du tänker välja?
  • Vilken självrisk har du vid bilskada, rutbyte eller motorskada?
  • Mindre försäkringsbolag har färre samarbetspartners vid reparationer

Jämför och hitta rätt försäkring till din bil

Det finns tre olika typer av bilförsäkringar. Man skulle kunna se dessa försäkringar som tre olika nivåer. Den första nivån är trafikförsäkring, därefter kommer halvförsäkring och sedan helförsäkring. Det är lätt att tro att den billigaste bilförsäkringen är trafikförsäkringen men så är inte alltid fallet.

Innan du tecknar din försäkring bör du som sagt jämföra olika försäkringsbolag innan du bestämmer dig. Leta upp så mycket information som möjligt för att kunna ta ett genomtänkt beslut.

A-traktor

Du som letar efter en försäkring till din A-traktor kan också jämföra bilförsäkringar. Det finns nämligen inte någon speciell försäkring som är avsedd till A-traktorer.


Jämför bilförsäkringar hos Insplanet.se

  • Gratis offerter på bilförsäkringar
  • Få priser direkt!
  • ICA försäkring, Svedea, Länsförsäkringar, Moderna, Gjensidige, Dina Försäkringar mfl.

Vi rekommenderar att jämföra olika försäkringsbolag och snabbt få en överblick på priser och erbjudanden


ICA bilförsäkring

  • Rankad 4,3 av 5 i en jämförelse av oberoende konsumenternas.se (2020)
  • ICA-bonus på försäkringens kostnad
  • Trafikolycksfall och krishjälp ingår

Trafikförsäkring

Denna försäkring är obligatorisk enligt lag och den har varit det sedan 1929. Det är en billig bilförsäkring och oftast det alternativ som många väljer. Eftersom denna försäkring är obligatorisk går den inte att säga upp hur du vill utan endast under vissa omständigheter. Dessa är:

• Att fordonet blir avställt.
• Att fordonet avregistreras från vägtrafikregistret.
• När försäkringstagaren av någon anledning inte längre har någon skyldighet att hålla

Fordonet försäkrat

Det sistnämnda innebär i praktiken att du har sålt eller skrotat din bil. Då kan du dessutom höra av dig till försäkringsbolaget och få tillbaka pengar för den tidsperiod som var kvar på försäkringen. Slarvar du med obligatoriska bilförsäkringen kan du tvingas betala en avgift på 100 kronor per dag tills du försäkrar bilen igen.

Vad täcker trafikförsäkringen?

Denna försäkring täcker kostnaderna för den andra personens bil samt personskador för alla inblandade. Notera att den inte täcker kostnaderna för din egen bil. Det brukar inte heller ingå någon rättsskyddsförsäkring, vilket innebär att en eventuell trafiktvist kan bli kostsam. Det finns inte heller någon räddningsförsäkring eller bärgningshjälp.

Vad kostar trafikförsäkringen?

Det beror på flera faktorer. Först och främst har du bilens marknadsvärde. Ju dyrare bilen är, desto högre kommer trafikförsäkringen att bli. Sedan har du även körsträckan per år, det vill säga hur mycket du använder bilen. Även parkeringssätt är relevant, en bil som låses in i ett garage löper mindre risk jämfört med en bil som står parkerad ute på gatan.

Förarens ålder brukar vara relevant, yngre förare får betala mer än äldre. Slutligen kan du själv bestämma vilken självrisknivå du vill ha. Hög självrisk ger låg månadskostnad men det innebär att du själv måste betala ganska mycket ifall något händer. Hög självrisk ger med andra ord en billig bilförsäkring tills du faktiskt råkar ut för en krock eller olycka. Hög månadspremie ger låg självrisk, vilket innebär att du betalar lite mer för försäkringen men inte så mycket vid en olycka.

Låt oss anta att bilen inte är alltför dyr (det är ingen BMW eller Ferrari), du kör ”normalmycket” (ca 1 000 – 1 500 mil per år), du bor i villa och parkerar i ditt egna låsta garage, är över 25 år och väljer låg självrisk på 1 000 kronor. Du har dessutom inte orsakat någon trafikskada de senaste två åren, något som de flesta försäkringsbolag föredrar. Beroende på vilket försäkringsbolag du väljer kan du hitta billig bilförsäkring för mellan 1 750 kronor upp till 3 000 kronor per år.

Att tänka på:

Äldre bilar är oftast inte värda alltför mycket. Att försäkra bilen fullt ut kan kännas onödigt, speciellt när du jämför bilvärdet och kostnaden för försäkringen. I dessa fall räcker det ofta med en billig trafikförsäkring.

Halvförsäkring

Halvförsäkring är inte obligatorisk som trafikförsäkringen. Den täcker däremot upp en del av de saker som inte ingår hos trafikförsäkringen. Du får bland annat ett skydd mot stöld och brand samt vid en eventuell rättstvist. Även glas- och maskinskador brukar vanligtvis täckas av halvförsäkringen.

Att tänka på:

Denna försäkring passar utmärkt för nya bilar som redan kommer med en vagnskadegaranti. Har du en äldre bil bör du kolla upp ifall maskinskada delen fortfarande gäller för just din bil, det kan nämligen finnas gränser baserade på bilens ålder eller antal körda mil.

Vad kostar halvförsäkring?

Under samma förutsättningar som för trafikförsäkringen skulle halvförsäkringen hamna på mellan 2 300 kronor upp till 3 800 kronor. Då ingår trafikförsäkring också. Skillnaden mellan trafikförsäkring och halvförsäkring är inte alltför stor. Många gånger kan det vara väl värt att lägga de extra kronorna för att ha ett bättre skydd i trafiken.

Helförsäkring

Helförsäkringen har allt som halvförsäkringen har plus vagnskadeförsäkring. Det innebär att din bil också är skyddad om du råkar ut för en olycka, inte bara motpartens fordon. Den gäller även om bilen blir utsatt för någon form av skador.

Att tänka på:

Helförsäkring bör väljas av dig som har en ganska ny bil med ett högt värde där vagnskadegarantin nyligen har slutat gälla. Även äldre bilar som fortfarande är värdefulla kan gynnas av denna försäkring.

Vad kostar helförsäkring?

Om vi fortsätter med samma förutsättningar som ovan kommer din helförsäkring att kosta mellan 5 000 kronor och 8 700 kronor per år. Det är en stor höjning jämfört med enbart trafikförsäkringen samt halvförsäkringen. Det är dock väldigt tråkigt att skada sin ”nya” bil precis efter att garantin har gått ut och inse att du inte har råd att fixa den eller att köpa en ny.

Om självrisker

Självrisken kan variera mellan olika typer av olyckor samt hos olika försäkringsbolag. En helförsäkring hos ett visst försäkringsbolag kan ha en självrisk på noll kronor för trafikskada, 1 500 kronor för stöld och 3 000 kronor för vagnskada. Andra självrisker som är bra att ha koll på är vid brand, stöld, glasskada, maskin-/motorskada, bärgning och rättsskydd. Förare som är under 25 år brukar vanligtvis få ett påslag på självrisken.

Jämför bilförsäkringar för att hitta rätt

Som du märker finns det mycket att tänka på för dig som ska välja rätt bilförsäkring. De bästa är att utgå från vilken bil du har och vilka behov du har. Det finns till exempel bilförsäkringar som inte ger dig någon höjd självrisk om du är under 25 år. En del försäkringsbolag ger även ett rabatterat pris om du även tecknar hemförsäkring samtidigt. Kolla även upp vad som gäller för däck och fälgar. Ibland kan du behöva göra ett tillägg på försäkringen för att dessa också ska täckas.

Lämna en kommentar