Bil, MC och mopedförsäkring

Bil, mc och registrerad moped (45 km/tim) måste vara trafikförsäkrade om de inte är avställda i vägtrafikregistret.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Om fordonet saknar trafikförsäkring måste ägaren betala en trafikförsäkrings-avgift som är betydligt högre än en trafikförsäkringspremie (f.n. 106 kr/dag för en personbil). Så det blir dyrt om du inte trafikförsäkrar ditt fordon.En tabell över gällande trafikförsäkringsavgifter finns på Trafikförsäkringsföreningens webb-plats.

En oregistrerad moped (25 km/tim) måste vara trafikförsäkrad när den används.

Om den inte är trafikförsäkrad döms ägaren till böter.

Bilförsäkring

Du som äger en bil måste ha en trafikförsäkring – det är lag på det. Alla bilar som inte är avställda i vägtrafikregistret ska vara trafikförsäkrade. Du kan också skydda din bil genom att teckna en halv- eller helförsäkring.

MC-försäkring

Alla motorcyklar som inte är avställda i vägtrafikregistret ska vara trafikförsäkrade. Du får själv avgöra om du vill skydda din mc genom att teckna en halv- eller helförsäkring.

Mopedförsäkring

Det finns två typer av EU-mopeder. Den registrerade får gå i 45 km/h och den oregistrerade i 25 km/h. När du måste ha trafikförsäkring skiljer sig åt. För båda kan du välja till halv- eller helförsäkring.

Det är den faktiska ägaren till mopeden som måste vara försäkringstagare för att försäkringen ska gälla (så kallat försäkrat intresse). Du kan alltså inte låta en annan person stå som ägare i vägtrafikregistret och vara försäkringstagare för att få lägre premie.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

Lämna en kommentar