Bygga, renovera mm

Det finns en mängd parametrar att ha med i beräkningen när du bygger nytt hus. Se till att ha en genomarbetad kostnadskalkyl innan du påbörjar arbetet och använd dig av experthjälp för att göra riktiga beräkningar.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Bygga

Bygga nytt

Köpeskillingen för tomten är den första större utgiften. Till det kommer till exempel avgifter för att ansluta vatten, avlopp, el, telefon och eventuell gatukostnadsersättning.

Renovera

När ditt hus har några år på nacken kanske du vill börja renovera. Det finns en del renovering som du kan göra själv, men andra delar måste du anlita en fackman för att göra.

Bygga till

Att bygga en friggebod, pool eller inglasad veranda kan kräva kunskaper inom en rad områden. Tänk på att du kan behöva bygglov även för mindre byggnationer.

Anlita hantverkare

När du ska bygga om eller renovera hemma kan du behöva anlita en hantverkare till hjälp. Det finns gott om hantverkare – både bra och dåliga. Därför är det viktigt begära in referenser om den hantverkare du funderar på att anlita. Du ska aldrig betala för något i förskott eller för något som inte är fackmässigt gjort.

Byggnadskreditiv

Ett byggnadskreditiv är det lån man tar i banken för att kunna betala alla kostnader i samband med bygget. Det kan jämföras med en checkkredit.

 

Lämna en kommentar