Kök

När du ska renovera eller bygga ett nytt kök är det bra om du börjar med att rita en skalenlig skiss. Då kan du lättare pröva olika lösningar och se till att allt får plats.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Börja med att skissa upp ditt kök

Innan du börjar skissa måste du ta ställning till hur du vill använda ditt kök. Till exempel om det ska finnas utrymme för andra aktiviteter än matlagning? Hur många personer som ska kunna sitta och äta i köket? Om köket är för litet kan du titta på möjligheterna att flytta en vägg och ta utrymme från ett av de andra rummen.

Ta med allt i skissen

Börja med att mäta upp köket, och gör sedan en skiss i skala 1:50 eller 1:20 (1 cm på ritningen = 20 cm i verkligheten). Rita in skåp, bänkar, matbord och stolar. I din skiss anger du även takhöjd, måtten på väggar och fönster samt avståndet från golv till fönstren. Rita in dörrar med karmar och dörrfoder och markera det fria området som behövs för att öppna inåtgående dörrar. Markera var värmeelement, rör, ledningar och liknade finns.

Plats för anslutningar

Tänk på att anslutningar för vatten och avlopp från diskbänk och diskmaskin ska kunna dras i skåpens socklar fram till ledningsstammen. Även spis och kylskåp som står på golvet måste ha utrymme bakom för vattenrör, avlopp och el. Om det inte går, kan du titta på möjligheterna att byta ut golvspisen mot en spishäll och separat inbyggnadsugn. Tänk även på plats för kanal från spisfläkten till anslutningen för ventilationen. För att inte ge dålig ventilation bör anslutningen inte vara för lång.

Passbitar

Ett skåp ska aldrig placeras med gångjärnssidan direkt mot en vägg. Då krockar handtaget med väggen och luckan går inte att öppna helt, vilket innebär att t.ex. hyllplan eller skåpbackar inte går att dra ut. En fem centimeters passbit mellan skåpet och väggen löser problemet. Du kan även välja att sätta ett öppet fack utan lucka i stället för en passbit.

Av samma skäl kan det behövas en passbit mellan två skåp som möts i ett hörn. Vid dörrfoder, fönsterbänkar, gardinskenor, värmeelement, rördragningar och schakt behövs det också passbitar så att luckor och utdragsbackar inte tar i.

Checklista

När du har ritat ditt kök kan du kolla följande. Har du:

 • Sammanhängande bänk mellan spis och vask
 • Tillräckliga bänkytor, dels mellan spis och vask, dels på andra sidan vasken
 • Värmetålig avställningsyta vid spisen och intill inbyggnadsugnen
 • Avställningsyta nära kyl- och frysskåp
 • Förvaring av livsmedel, specerier och redskap nära arbetsbänkarna
 • Plats för sorterat avfall
 • Ytor för disk på båda sidor om vasken
 • Diskplats och porslinsförvaring nära matplatsen
 • Möjlighet att ersätta golvspis med spishäll och inbyggnadsugn och att sätta in mikrovågsugn
 • Plats för bord för måltider och andra sysslor
 • Tillräckligt fritt utrymme vid arbetsplatser, matplats och dörrar

Källa: Boverket, Feb. 2012

Lämna en kommentar