Kolla flygbolaget innan du reser

Det finns ingen helt säker metod för att veta om du kan lita på ett flygbolag. Men det finns varningstecken som du kan leta efter.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Kvaliteten på resan går inte att förutsäga men det finns varningstecken som du som resenär bör vara uppmärksam på.

Ta reda på vad du köper

Det är viktigt att flygbolaget ger dig tydlig information om resans innehåll, pris och fullständiga resevillkor. Om något av detta saknas kan det bli svårt att klaga på resans innehåll. Var noga med att läsa all information från flygbolaget. När du köper transporter, hotell, restaurangbesök, idrotts- eller kulturevenemang eller andra liknande fritidsaktiviteter har du inte någon ångerrätt.

Oseriös framtoning

Om du gör din beställning på Internet kan du titta lite extra på hur webbplatsen ser ut. Var uppmärksam på om det förekommer felstavningar eller andra felaktigheter. Det kan vara tecken på att det inte är en professionell företagare som ligger bakom webbplatsen.

Skulder

Du bör vara extra vaksam om ett företag har skatteskulder eller betalningsanmärkningar. Det kan betyda att företaget har dålig ekonomi. Kontakta Skatteverket och Kronofogden för att få fram informationen.

Kontakta flygbolagets samarbetspartners

Ett enkelt sätt att kontrollera om flygbolaget är seriöst är att kontakta hotell och liknande som flygbolaget påstår sig samarbeta med och fråga om uppgifterna stämmer. Om du ska flyga från en svensk flygplats kan du även gå in på Swedavias webbplats och kontrollera att uppgifterna om flygningar stämmer.

Allmänna reklamationsnämnden

Du kan kontakta Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att kontrollera om flygbolaget har fått många anmälningar från missnöjda resenärer. Tidningen Råd och Rön, som ges ut av organisationen Sveriges Konsumenter, publicerar en svart lista på företag som inte följer ARN:s rekommendationer.

Källa: Konsumentverket, Mars 2012

Lämna en kommentar