Olika typer av sparkonton

Det första man ska göra innan man börjar investera sina pengar är att jämföra olika typer av sparkonton.

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Aktie- och fondkonto

Du kan handla med samtliga typer av värdepapper på ett Aktie- och fondkonto: aktier, fonder, obligationer, certifikat, warranter, med flera. Det är också möjligt att handla med optioner och terminer, men för att göra det krävs det att du fyller i vissa kompletterande avtal.

Skatteregler

På ett Aktie- och fondkonto kan du kvitta vinster mot förluster, det är inte möjligt om du har en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto. Du kan kvitta aktievinster mot aktieförluster, men också aktievinster mot fondförluster eller tvärtom. De går att kvitta fullt ut mot varandra. Om du har en vinst kvar efter din kvittning, får du betala 30 procent i skatt på den vinsten.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Insättningsgarantin

Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin. Som kund har du rätt till ersättning för upp 950.000 kr. Det innebär att om banken som du har pengarna går i konkurs så betalar Riksgälden tillbaka dina pengar till dig upp till beloppet ovan.

Normala priser

Fast avgift 0 kr
Insättningsavgift 0 kr
Uttagsavgift 0 kr

Avanza och Etoro är två bra nätmäklare som erbjuder vanliga depåer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto är en kontotyp för privatpersoner som schablonbeskattas en gång per år. Skatten du betalar baseras alltså inte på den avkastning du faktiskt får, utan på en förväntad genomsnittlig avkastning (schablonintäkt). Detta gör att du slipper deklarera din värdepappersaffärer varje år.

Regler och skatt

Du betalar skatt på insättningar av pengar och överföringar av värdepapper till ditt investeringssparkonto. Kontot beskattas enligt inkomstskattelagen. Det betyder att den skattepliktiga schablonintäkten på kontot får kvittas mot kapitalförluster och ränteutgifter du haft utanför ISK som tex bostadsaffärer eller andra skattepliktiga affärer. Du betalar schablonskatt oavsett om värdet på ditt investeringssparkonto ökar eller minskar. Investeringssparkontot omfattas av både insättningsgarantin och investerarskyddet.

Normala priser

Fast avgift 0 kr
Insättningsavgift 0 kr
Uttagsavgift 0 kr

Avanza är en bra nätmäklare som erbjuder ISK och Kapitalförsäkring

Kapitalförsäkring

Kapitalförsäkringen är en försäkring som används för att handla aktier, fonder och andra värdepapper. Den är mycket lik ISK. Företag kan inte använda ISK så om du skall investera företagets pengar rekommenderar vi att du öppnar en kapitalförsäkring.

Jämförelse

De två schablonbeskattade kontotyperna ISK och kapitalförsäkring liknar varandra på många sätt, men det ena är en bankprodukt och det andra är en försäkring. Om du har något av dessa konton slipper du deklarera dina affärer. Det måste du däremot göra med ett aktie- och fondkonto.

I ett aktie- och fondkonto betalar du 30 % i skatt på den vinst du gör vid försäljning av värdepapper, liksom för utdelningar och inkomsträntor. Om du har ISK äger du ditt innehav och får rösta vid bolagsstämmor. Samma sak gäller om du har ett aktie- & fondkonto, men inte om du har en kapitalförsäkring. Du kan koppla kredit till alla tre kontotyper.

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar