Rot-avdraget blir Hus-avdrag

Om du ska renovera, bygga om- eller till din bostad eller anlita städhjälp kan du få skatteavdrag. Vilka tjänster som ger skatteavdrag kan du läsa mer om på Skatteverkets webbplats.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Avdraget är 50 procent av arbetskostnaden, och kan högst vara 50 000 kronor per år. Det innebär alltså att du kan ha arbetskostnader för upp till 100 000 kronor. Avdraget är knutet till den som äger bostaden. Par som äger en bostad tillsammans kan få göra skatteavdrag på upp till 100 000 kronor.

Så får du tillbaka pengarna

De nya reglerna innebär att du får avdrag på 50 procent av arbetskostnaden direkt på fakturan. Hantverkaren eller företaget som säljer tjänsterna ansvarar för att de fakturerade tjänsterna är husarbete som ger rätt till skattereduktion.

Kontrollera skatten

Det är viktigt att kontrollera att du under året har tillräckligt hög skatt för att täcka hela avdraget. För att kunna utnyttja maximalt hus-avdrag måste du komma upp i mer än 50 000 kronor i slutlig skatt under året. För det krävs det normalt en månadsinkomst på 24 000 kronor eller mer.

Husarbete

Husarbete är ett sammanfattande begrepp för hushållsarbete (RUT) och ROT-arbete. Skattereduktion ges bara för arbetskostnad. Material- och resekostnader i samband med husarbetet ger inte rätt till skattereduktion. Grundregeln för husarbete är att du ska bo i bostaden där arbetet utförs eller ha den som fritidsbostad.

För att du ska få skattereduktion för ROT-arbete krävs dessutom att du äger bostaden (småhus, bostadsrätt, eller ägarlägenhet) där ROT-arbetet utförs.

Skattereduktion för husarbeten medges med halva arbetskostnaden för husarbete men högst 50 000 kr per person och år.

Skattereduktion för husarbete i förälders bostad

Du kan även få skattereduktion för arbete som utförs i dina föräldrars bostad förutsatt att du har betalat arbetet. För att du ska ha rätt till skattereduktion för ROT-arbete som utförs i dina föräldrars bostad krävs dessutom att du helt eller delvis äger den bostad som dina föräldrar bor i.

Vad räknas som husarbete?

Följande räknas som husarbete:

  • reparation och underhåll, ombyggnad, tillbyggnad (ROT-arbete)
  • hushållsarbete som städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete samt barnpassning och annan tillsyn (RUT-arbete)

Källa: Skatteverket

Källa: Boverket, Feb. 2012

Lämna en kommentar