8 alternativa metoder för att finansiera ditt nya företag

Beroende på vilken verksamhet som ska startas upp behövs olika stort kapital. Men de flesta är i behov av något slags startkapital när företaget ska komma igång. En del har sparat under flera år för att till slut kunna ta steget – detta medan andra får hitta mer kreativa lösningar.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

För småföretagaren finns det en mängd olika vägar att gå. Möts du av en stängd dörr – gå till nästa och leta vidare efter den dörr som öppnas. Finansieringsmöjligheten finns, även om den inte alltid ser ut som du först och främst tänkt dig. Såhär löser svenska företag normalt sin finansiering. Merparten gör det genom sitt egna kassaflöda. Saknar man det, får man förlita sig på mer kreativa lösningar, nedan.

Hur finansiera ditt nya företag

Källa: Företagarna

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Crowdfunding

För några år sedan visste inte många i Sverige vad Crowdfunding var för något. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt och idag kan flera företag vittna om hur de lyckats få kapital genom crowdfunding.

Det handlar om att ett stort antal privatpersoner bidrar med en mindre summa till ett företag vars affärsidé de tror på. Detta sker via större portaler.

Via portalen kan man som företagare presentera sin affärsidé och vad man behöver pengar till. Här väljer man även att ange vad personerna får i utbyte. Det kan i vissa fall handla om att företaget enbart vill ha pengar som donationer medan det i andra fall kan vara att personerna får produkter eller förhandsinformation m.m. Det finns även möjlighet att köpa aktier i microföretag via dessa portaler.

P2B-lån

P2B-lån (Peer to Business) är lån från privatpersoner till företag. Detta förekommer till viss del inom crowdfounding men det finns även företag som specialiserat sig på att erbjuda denna låneform.

Affärsänglar

Affärsängel brukar förklaras som en person som satsar ett kapital i ett nystartat företag. Det behöver inte nödvändigtvis vara likvida medel eller inventarier utan kan lika gärna handla om kunskap och erfarenhet. Men det är något som företaget är i behov av för att kunna utvecklas vidare. Genom detta får man in kapital och kunskap i företaget. Men var noga med de avtal som skrivs! En längre artikel om affärsänglar, dess fördelar och nackdelar, kan läsas här.

Låna från vänner och familj

Om det inte handlar om något större belopp är lån från vänner och familj mycket vanliga. Fördelen ligger i att räntan är låg (ofta ingen ränta alls). Dessutom kan återbetalningen ofta ske på flexibel tidsperiod. Men att låna av vänner innebär även en stor risk. Kan man inte betala tillbaka är risken att vänskapen inte längre är lika stabil. I vissa fall kan det till och med göra att vänner blir bittra ovänner. Ett råd är att vara försiktig med dessa lån utifrån denna aspekt.

Låna utrustningen mot framtida gentjänster

Om det främst är utrustning som krävs kanske det finns vänner eller bekanta som är villiga att låna ut detta. Detta med löfte om ”tjänster och gentjänster”. Det finns en tydlig fördel med att låna utrustning mot att låna pengar. Skulle företaget inte utvecklas som man förväntat sig finns ändå utrustningen kvar att lämna tillbaka – men så är inte alltid fallet med lånade pengar. För många är det även lättare att låna ut utrustning än pengar.

Låna på banken

Går det att få ett företagslån på banken precis när företaget ska startas upp? Oftast inte utan säkerheter. Men det betyder inte att man ska lägga bort tanken på att låna pengar. Den bolagsform som är vanligast att starta idag är aktiebolag men för detta krävs det ett aktiekapital på 50.000 kr. Denna summa kan man ta ett privatlån på vilket är betydligt lättare att få än ett företagslån. Men man ska inte ta för stor privat risk vilket Pontus Holgersson från låneförmedlaren Consector lyft upp i en intervju kring att finansiera företag med privata lån.

”Framförallt är det viktigt att se på olika finansieringslösningar och väga dess fördelar och nackdelar. Till viss del handlar det om räntor och kostnader men för företag finns även andra aspekter att ta hänsyn till. Att ta lån privat kan bland annat innebära en stor risk”

Att ta personliga lån för att finansiera sin verksamhet är även något som Günter Mården, vd för Företagarna avråder ifrån. I en intervju till Svd säger han, angående att ta bolån för att finansiera företaget.

”Risken är att du försätter både dig själv och din eventuella sambo i en knepig situation som kan få stora konsekvenser privat, om du misslyckas med bolaget. Men jag har samtidigt stor förståelse för att företagare lånar på bostaden, när det inte finns något annat kapital.”

CSN

Alla som går på högskola eller universitet kan ta CSN-lån. Det krävs även att man tar ett visst antal poäng per termin för att bidraget och lånet ska betalas ut. Men för de som kan kombinera studier med utveckling av sitt företag kan det vara en väg att gå.

Starta eget bidrag

En person som är inskriven hos Arbetsförmedlingen, samt är arbetslös eller har stor risk för arbetslöshet, kan få Starta-Eget-Bidrag. Det är ett bidrag som hjälper personen att komma igång med ny verksamhet. Det är däremot enbart ett bidrag och inte något som ska kunna bära alla kostnader för företaget.

Man kan få 320-680kr per dag och vad som avgör nivå är hur många dagar man fått ersättning från A-kassan innan man ansökt om detta bidrag. Ju fler dagar man fått ersättning desto lägre bidrag går att få.

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar