Entreprenör

Är du en entreprenör? En ganska svår fråga att besvara faktiskt. Ordet entreprenör används av många, men vad de lägger i ordets betydelse kan vara helt olika. Är den som startar ett företag en entreprenör? Krävs det något mer än att bara starta ett företag för att man ska kunna bli kallad entreprenör? Tja – har det någon betydelse egentligen.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Innan vi går vidare måste vi åtminstone plocka bort en del av betydelsen av ordet entreprenör i detta sammanhang och det är:

  • entreprenör i betydelsen, byggentreprenör (bygger hus),
  • begravningsentreprenör (tar hand om hanteringen kring dödsfall), d.v.s. företag (personer) som åtar sig entreprenader.

Låt oss nu ta en mycket kreativ uppfinnare som kommer på något alldeles förträffligt. Kallar du den personen entreprenör? Naturligtvis inte. Men om den personen gör en affärsidé av sin uppfinning, startar ett företag, börjar tjäna pengar, anställer folk – ja då är självklart uppfinnaren en entreprenör. Om nu du istället köpt uppfinnarens idé, gjort den till en affärsidé, startar ett företag, börjar tjäna pengar, anställer folk – är du självklart också en entreprenör – eller?

De flesta man frågar brukar säga ungefär så här om en entreprenör:

  • En driftig och kreativ person med visioner. En som arbetar hårt med att förverkliga sin idé. Startar ett företag och jobbar hårt för att lyckas.

Ja, detta är väl ord som man skulle kunna sätta på de allra flesta som startar och driver företag.

Men en annan nyans i entreprenörskap är att entreprenören är den som kommer med något nyskapande. Dynamit som inte exploderar så fort man petar på det, möbler ska transporteras i platta paket och monteras på plats, att ”ringa/videosamtala” via internet, är exempel på vad ”superentreprenörer” åstadkommer. Detta var så att säga ytterligheten åt andra hållet.

Alltså, att bli betraktad som entreprenör, eller kallad entreprenör, kan du bli från att starta ett ”normalt” företag till att förverkliga någonting nytt på ett affärsmässig lönsamt sätt. Jag tror att du skulle bli lika glad om du fick utmärkelsen ”årets företagare” likväl som ”årets entreprenör”.

Det är många som vill att det ska bli fler entreprenörer (nyföretagare, småföretagare…) och att några lyckas så bra att det skapar arbete åt andra genom direkt anställning i dessa företag och att de även indirekt skapar arbete åt underleverantörer och serviceföretag. Politiska spelet kring detta lämnar vi därhän på denna webbplats.

Men Du är eftersökt. Känn dig välkommen som företagare, entreprenör. Vad du än kallar dig behöver du lite kunskap och information på vägen mot ditt mål.
 

En liten slutsats

Det är du själv som bestämmer om du vill kalla dig entreprenör eller känna dig som en entreprenör. Vad du än blir kallad eller vad du själv kallar dig spelar ingen roll. Företaget du startar är beroende av dig, dina idéer, din drivkraft, dina visioner och ditt arbete.

En liten hjälp får du av den kunskap och information som finns här på expowera. Men din kreativitet och drivkraft är det bara du själv som kan hantera och styra. Försök därför att läsa ”mellan raderna” när du studerar texterna. Den som kan se lite längre än vad som fungerar just nu, kan kombinera kunskap på oväntade sätt, kan kanske bli en riktig superentreprenör. Ta aldrig någonting för givet!

Läs mer om:

Entreprenörskap
Idé – affärsidé – ett företag
Egenskaper hos en företagare
Fallgropar
Affärsplanen

Lämna en kommentar