Originalare

Originalare (tidigare originaltecknare[1]) är ett yrke där man gör bilder och text till ett material som är färdigt att producera. Originalare är vanligast inom tryckbranschen men förekommer även inom webb-, radio- och tv-produktion. Ofta är en originalare ett steg på vägen att bli till exempel Art director eller Illustratör.
 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Arbetsuppgifter

En originalare får skisser över färdiga idéer och koncept från Art directorn och skall verkställa dessa genom att bland annat komponera ihop bilder och text, välja rätt tryckmetod, tillämpa rätt tryckmaterial och format. Originalaren ser också till att alla färger är korrekta inför tryckning.

Beroende på var originalaren verkar kan arbetsuppgifterna vara lite olika. På en webbyrå är arbetet ofta mer inriktat på att ta fram bilder och andra element till en webbplats utifrån ett grafiskt koncept som tas fram av Art directorn. På en reklambyrå blir man samlingspunkten för de produkter som ett arbetslag bestående av copywriter, art director och fotograf skapar.[2]
 

Utbildning

På gymnasienivå finns medieprogrammet där man läser inriktat mot alla typer av media och produktion.

På högskolenivå kan man studera mer specifika ämnen som Webbdesign, Interaktionsdesign och Grafisk design och kommunikation.

Noter

  1.  ”Originalare som uppslagsord hos NE”. Läst 2008-05-27.
  2.  ”Arbetsförmedlingens yrkesinformation”. 2005-09-06. Läst 2008-05-27.
     

Läs mer om:
Marknadsföring
Reklam
Trycksaker
Text och typografi
Typsnitt
Cascading Style Sheets, CSS
Grafisk design
Illustratör

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Lämna en kommentar