Piratkopiering

Piratkopiering är en populär benämning på olaglig kopiering av upphovsrättsligt skyddade verk. Från början åsyftades avtryck av manuskript eller tryckt arbete utan vederbörligt rättsinnehav men idag menas oftast illegalt kopierade ljudskivor, filmer eller märkesvaror (smycken, kläder etc.) för storskalig försäljning under förespegling av att vara originalprodukter. I svenska media har termen på senare tid använts om olaglig digital distribution av musik, filmer, program och spel via olika så kallade fildelningsprogram.
 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Värdering av begreppet

Bruket av ordet ”pirat” har i detta moderna sammanhang blivit ifrågasatt då det av vissa ses som ett sätt av industrin att ge mera tyngd åt sina argument genom att likställa kopierarna med forna tiders sjörövare. Denna liknelse har vissa beröringspunkter i det tidigare sammanhanget, när kriminella organisationer tjänade pengar på kopieringen.

På senare år har den upphovsrättskritiska rörelsen erövrat begreppet med namn som Pirate Bay, Piratbyrån och Piratpartiet.

Piratkopiering ska skiljas från begreppet privatkopiering som används om den lagliga kopiering för eget bruk som sker med stöd av ett undantag i upphovsrättslagen och som inom EU tillåts enligt regler om privatkopieringsersättning.
 

Olovlig varumärkeskopiering

En annan form av piratkopiering är olovlig kopiering av etablerade varumärken. Denna form av kopiering förekommer framför allt för kläder, armbandsur, smycken och accessoarer.
 

Läs mer om:
Upphovsrätt
Ideell upphovsrätt

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Lämna en kommentar