Webbdesign

Webbdesign avser hantverket att ge en webbplats en grundläggande grafisk design som oftast styrs av märkspråk. Till det hör att bestämma storlekar på och placering av ytor, typografi, färgskalor, manér eller stil för bilder, ikoner, logotyper och andra grafiska element.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

 

Arbetsgång

”Webbdesign” består ofta av flera steg, alla dessa steg är en viktig del av processen att skapa en användarvänlig webbplats.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

  • I det första steget skapar en grafisk formgivare eller art director skisser och beskrivningar av sidornas tänkta utseende enligt ovan, ofta i något rit- eller illustrationsprogram, dessa skisser kallas grafisk design.
  • I det andra steget överför utvecklare formgivarens skisser och idéer till HTML-kod, stilmallar, server-side-program, javascript-kod och andra filer. Detta kan göras med verktyg såsom webbeditorer, eller direkt i det innehållshanteringssystem som webbplatsen använder.

Båda dessa steg ingår i begreppet webbdesign; det andra steget betecknas dock ofta som implementering av designen eller helt enkelt som utveckling av design.

En webbplats har också andra egenskaper som kräver design. Att skapa webbplatsen funktioner, och detaljer i dessas egenskaper, brukar ofta kallas interaktionsdesign. Hur webbplatsens innehåll är uppdelat och länkat inom sig kan betecknas informationsstruktur eller inkluderas som en del av en informationsdesign. Detta är ett viktigt steg i sökmotoroptimerings synpunkt.

Alla dessa områden tangerar eller överlappar varandra. Ett tydligt exempel är menyer och navigationssystem på en webbplats, som inkluderar alla tre slagen av design [1]. Beteckningen ”webbdesign” syftar därför på mer än bara den grafiska eller visuella designen.

I både den första (kreativa) fasen, och i den andra (implementeringen i kod), är det viktigt för webbdesignen att ta hänsyn till kraven på tillgänglighet. Vissa designlösningar (form- eller kodmässiga) gör webbplatser mindre tillgängliga.

I projekt för att utveckla större webbplatser samarbetar ofta ett helt team, med skilda roller, för att skapa alla aspekter på webbplatsens totala ”design”.

Den snabbt växande marknaden för webbdesign till Open Source baserade innehållshanteringssystem (från Engelskans Content Management System, kort CMS) är oftast styrda av så kallade ”templates” (mallar) eller ”themes” (teman). Här avses en design vara en komplett mall eller tema som hanterar alla de ovannämnda delarna med CSS, HTML, Javascript osv. Dessa mallar utgår oftast från innehållshanteringssystemets grundstruktur och styr hur dess funktioner och grafiska element ska visas.

En av de första som använde uttrycket webbdesigner var KG Jonsson-Finne i flertal föredrag och seminarier 1995 i den grafiska branschen. I hans bok ”Internet brev- text- och bildhantering” bokförlaget Spektra 1996 ISBN 91-7136-468-4 beskrivs det kommande yrket på sidan 121.
 

Märkspråk, skriptspråk och andra tekniker för att skapa webbsidor

HTML
CSS
JavaScript
XHTML
Flash
AJAX
 

Webbeditorer

Adobe Dreamweaver
Adobe Fireworks
Aptana
Axure
BBEdit
Coda
Komodo
Microsoft Expression
Microsoft FrontPage
Microsoft Visual Studio
Microsoft Web Matrix
Notepad
Notepad++
NetBeans
VIM
Quanta Plus
Sea Monkey
Sublime Text

Noter

  1.  Söderström, Jonas (2001-11-08). ”En sajt kräver tre sorters design”. Läst 9 juli 2009.

Läs mer om:
Marknadsföring
Reklam
Cascading Style Sheets, CSS
Grafisk design

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar