Frukt, grönt och baljväxter

Fem knytnävsstora portioner om dagen. Så mycket frukt och grönsaker är bra att äta för att hålla sig hälsosam. Med andra ord: 500 gram för vuxna och 400 gram för barn. 

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Vitaminer, antioxidanter och fibrer

Oavsett om du äter en frukt, lite bär, en näve grönsaker eller baljväxter, får du i dig viktiga näringsämnen som kan vara svåra att få i sig i tillräckligt av, som fiber och folat/folsyra. Dessutom innehåller frukt och grönt vitamin C, vitamin K, kalium och antioxidanter som till exempel karotenoider.

Potatis och rotfrukter är källa till vitamin C, vitamin B6, kalium och ofta även fiber och karotenoider. Eftersom olika sorter innehåller olika ämnen är det bra att äta varierat. 

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

För näringsvärdet spelar det mindre roll om du äter färska eller frysta frukter och grönsaker. Torkade och inlagda frukter, bär och grönsaker kan innehålla högre halter av vissa näringsämnen eftersom de koncentreras när de torkas. Torkade och inlagda varianter ibland också innehålla tillsatt socker och salt. Känsliga näringsämnen som vitamin C och karotenoider är oftast lägre i torkade och konserverade produkter.

Tillagning påverkar näringsinnehållet, till exempel kan innehållet av vattenlösliga vitaminer och kalium minska lite om man slänger bort kokvattnet. Å andra sidan kan vårt upptag av vissa näringsämnen, som till exempel karotenoider, öka när mat tillagas eftersom karotenoiderna då blir mer tillgängliga. 
 

Skyddar mot sjukdom

Väldigt många studier visar att frukt och grönsaker bidrar till att skydda mot olika typer av cancer, högt blodtryck, höga nivåer av det onda kolesterolet LDL i blodet, hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Skyddet kan bero på olika ämnen i växterna, som fiber, folat/folsyra, karoten, lykopen, vitamin C och antioxidanter, och hur de samverkar.
 

Ät 500 gram om dagen

För vuxna och barn över tio år är det bra äta cirka 500 gram frukt och grönt varje dag, ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. En dagsranson kan vara tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. Det är bra om hälften av grönsakerna är grova, som morötter, broccoli och vitkål. Räkna inte in potatis i de 500 grammen.

För barn mellan fyra och tio år är det bra att äta cirka 400 gram frukt och grönt per dag. Också för barn under fyra år är det bra att få frukt eller grönt vid varje måltid. Studier visar att barn som äter mycket frukt och grönsaker äter mindre söta och feta produkter.
 

Äpplen i överskott – så här gör du mos och must utan mögelgifter

Så nyttiga och så goda. Vissa år finns det äpplen i överskott i vissa delar av landet – medan det på andra håll knappt finns ett enda äpple. Men att äta upp alla på en gång är omöjligt när hela trädgården dignar av frukt. Ett bra sätt att ta till vara på äpplena är att göra äpplemos eller must.

Här är några tips om vad du själv kan göra för att undvika mögelgifter i must och mos.

De flesta som tillverkar must tar äpplena till ett musteri som ansvarar för tillverkning och tappning av musten. För att minska risker för bildning av mögelgiftet patulin när musten tillverkas, men även när du gör mos, kan du själv tänka på att:

  • Endast använda friska frukter
  • Skölja frukterna så att eventuella mögelsporer försvinner från ytan
  • Förvara frukterna kallt och torrt för att undvika tillväxt och toxinbildning av mögelsvampar
  • Vara noga med att flaskor och andra förvaringskärl är rena

Gör alltid en ny sortering av frukten precis innan du levererar den till musteriet. Ställ frågor till musteriet så att du vet att de känner till vikten av att minska mögeltillväxt och bildandet av mögelgift under lagring och tillverkning. Det innebär framför allt att de:

  • Förvarar frukten kallt och torrt
  • Sorterar bort skadade äpplen
  • Kontrollerar eventuell mögeltillväxt inuti frukten genom att dela den före musttillverkningen.
     

Källa:

Livsmedelsverket

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar