Coaching – Hur fungerar det och för vem

Coaching har fått ett uppåtsving i Sverige. Vi hittar coacher inom alla möjliga områden idag. Men vad är coaching egentligen? Hur arbetar en coach i ordets rätta bemärkelse? Vem behöver en coach? Varför fungerar coaching så bra? Lite av detta får du reda på i detta avsnitt. Du kommer även under några avsnitt få testa delar av coaching och utifrån din vilja kunna nå högre resultat.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Materialet är skrivet av Tina P Jönsson, ägare till MOL Moment Of Life som är ett coach företag med inriktning mot Privat & Företagssektorn. Läs Tinas egna ord längst ned på sidan.

Coaching – Hur fungerar det och för vem

Coaching kommer ursprungligen från USA. I början använde man coaching mest inom idrottsvärlden. Med tiden insåg man att coaching även fungerade ypperligt inom organisationer för att öka effektivitet och stärka målfokus. Idag har även egenföretagare, entreprenörer, företagsledare och privatpersoner insett fördelar med att anlita en coach. Ordet coaching betyder handledning/instruktion och ordet coach betyder vagn.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Jag brukar beskriva processen så här: Coachen är länken mellan motorn och bensinen. Motorn är det som driver dig framåt, alltså olika åtgärder/ målsättningar och bensinen är personen som skall fram/utföra. Under resans gång ser coachen till att bensinen innehåller de rätta element som krävs för att motorn skall nå sitt mål, att säkerställa sig så bensinen inte är av fel oktan, vilket kan bli en kostsam historia.

Coaching

Hur arbetar en coach mer konkret. Coachen lyssnar på det du har att säga. Även sådant som inte alltid blir sagt. Vi ställer frågor som innebär ett uppvaknande hos den som blir coachad (coacheen). Vi plockar fram de potentialer som finns hos coacheen och skapar medvetenhet. Genom en coachingprocess blir målet så mycket klarare och vägen till målet öppnar sig. Upplägget i sig brukar i det flesta fall vara att man träffas 2-3 gånger i månaden under 3 månader. Detta för att man skall fånga djupet i samtalen. En del föredrar att lägga ett samtal i månaden. Syftet med din coachingtid är det som styr upplägg och vad som stämmer in på just dig. Resultatet speglas av din insats. Är du villig att göra förändringar som krävs så kommer du också nå resultat. Det är jag övertygad om. Jag kan bara se hur jag själv förändrades och förändras genom att ha en coach vid min sida. Jag skulle vilja påstå att i mitt fall så är coachen min spegel i allt det jag gör. För mig fungerar min coach mer som en bekräftande källa. Coachen förtydligar mitt agerande och reflekterar på mina steg jag tar mot mina mål. På så sätt märker jag själv när jag är ute och svävar och tappar målfokus. På frågan vem som behöver en coach så skulle jag vilja säga ALLA. Tänk att ha någon som reflekterar på mitt agerande, att få bekräftat att jag gör sådant jag tycker är bra, att få en spark i baken om jag skulle behöva det för att ta mig framåt. Alla personer som vill vidare i livet, för alla dessa passar en coach ypperligt.

I dagens organisationer har det blivit mycket vanligt att man utbildar interncoacher som ett stöd för sina medarbetare. Det finns givetvis en stor fördel med en interncoach. Dessa känner till organisationen och medarbetarna men man kan också stöta på nackdelar som bl.a. kan vara att man har en för nära relation till medarbetarna. Det kan vara svårt att öppna upp sig tillräckligt mycket för att nå det där sista steget i medarbetarens process. Interncoachen kan även bli ”färgad” av sin egen organisation. Interncoachen har förmodligen egna mål att uppnå och kanske missar att hålla sig fullt ut till medarbetarens egen agenda och utgå från dennes önskningar.

Vad du bör vara noga med är att känna att personkemin stämmer in mellan dig och din blivande coach. En del coacher erbjuder ett introduktionssamtal just för att du och coachen skall lära känna varandra. Coaching utgår från nuet och riktar sig mot framtiden. Man skall därför inte blanda ihop coaching med terapi. En coach har inte de kunskaper eller befogenheterna att utöva terapeutiska övningar om inte coachen har en gedigen utbildning för detta ändamål. En coach är inte heller en mentor eller en kurator. Vi talar inte om för dig hur du skall göra saker och ting. Vi ser till att du själv hittar svaren till det du vill nå framgång inom. Din vilja till resultat är nyckeln till framgång. Det är coachens uppgift att se till att du hittar dessa nycklar och att vi tillsammans låser upp de dörrar som kan finnas stängda. Om du inte är redo att satsa på förändring, kommer du inte heller nå resultat.
 

Ord från Tina P Jönsson

Att få vara en del i ett förändringsarbete ser jag som en oerhörd utmaning och stimulans. Jag har arbetat utomlands i ett familjeföretag och som personal- ansvarig för 140 anställda ombord på ett lyxkryssningsfartyg.

Jag har ett brinnande intresse för marknadsföring och försäljning då jag i tidiga år kom i kontakt med hotellvärlden. Där strukturerade jag upp mål och marknadsaktiviteter för hotellkedjans 10 svenska hotell.

Försäljning finns det stor och bred erfarenhet av både när det gäller B2B, telefonförsäljning och direktförsäljning. Branscher jag arbetat inom är media, dagligvaruhandel, kreditinformationssystem, kursverksamhet, turism och hotell. Mitt coachintresse blommade ut då jag arbetade i ett projekt med arbetsförmedlingen för långtidsarbetssökande. Där fungerade jag som en samtalspartner och coach för att hitta rätta vägval, motivera att söka rätt jobb, utbildning eller vidta andra nödvändiga åtgärder. Här upptäckte jag min förmåga att få andra att se saker de inte själva såg.

Nu äger jag MOL Moment Of Life som är ett coach företag med inriktning mot Privat & företagssektorn. Jag är Internationellt ACC Certifierad genom International Coach federation (ICF) i USA.

© Tina P Jönsson

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar