Kontrollbehov

Av Emma Abrahamsson, Mental Kraft.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Vad innebär det att ha kontroll?

”Ta kontroll över ditt liv”, ”Lär dig kontrollera vikten”, ”Du måste kontrollera ditt humör”. Ordet kontroll används i många olika sammanhang. Vi lägger stor social vikt vid att uppträda som om vi har kontroll över våra liv. En kontroll- människa förefaller ofta vara fri från rädsla – vilket är en yttre fasad. På ytan har en kontrollerande människa ett organiserat och ordnat liv där allt planeras i förväg. Vi använder ofta ordet kontroll när vi vill beskriva en person som är organiserad och noggrann. Att inte ha kontroll blir då detsamma som att vara slarvig, oorganiserad och nonchalant. Detta är dock inte den verkliga betydelsen av kontroll och icke-kontroll. Ur ett djupare perspektiv är kontroll detsamma som bindning. Det är en egenskap som gör oss låsta och förhindrar att vi använder vår fulla potential. Motsatsen till kontroll är oberoende och flexibilitet. Att vara oberoende och flexibel är detsamma som att vara fri.

Definitioner av kontrollbeteende

Nästan alla människor är låsta i någon form av kontrollbeteende. Hur det tar sig i uttryck är individuellt och ofta uppvisar vi mer än bara ett kontrollbeteende. Kryssa gärna för de beteenden som du känner igen hos dig själv: Perfektionism, Envist fasthållande vid en speciell åsikt, Rigiditet, Intolerans, Misstänksamhet, Ansvarstagande för andras behov, Ilska när du blir motsagd, Girighet, Krävande och kritisk inställning, Beräknande och anklagelsefylld attityd, Svartsjuka, Pedanteri

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Varför söker vi kontroll?

Vi söker kontroll för att göra verkligheten mindre skrämmande. Att ha kontroll över yttre faktorer ger oss en känsla av trygghet, och vi hoppas att kontrollen är en garanti för att inget oförutsett inträffar. Vi är livrädda för vad som skulle kunna hända om vi släpper på vårt kontrollbeteende. När vi känner en djup otrygghet i livet, är det lätt att bli besatt av en liten del som vi faktiskt kan kontrollera. Det ger oss den känsla av makt som vi annars helt saknar. Vi försöker finna åtminstone ett område i livet som vi kontrollerar helt och fullt och där ingen annan kan bestämma över oss. Ju mer kontroll vi strävar efter att ha, desto större ångest känner vi också inför livet.

Kontroll kan inte skapa trygghet

Vi kan visserligen kontrollera dammkorn under mattan och stavfel i tidningsartiklar. Vi kan kontrollera antalet kalorier i maten vi äter och känna en viss tillfredsställelse över det. Men det är viktigt att betona att alla försök till kontroll egentligen är missriktade beteenden som har sitt ursprung i vår djupa rädsla inför det faktum att verkligheten är föränderlig. Den här rädslan är egentligen inte riktad mot personen eller situationen som vi försöker kontrollera. Rädslan är riktad mot det faktum att verkligheten hela tiden förändras. Vi vet att vi är sårbara och utsatta, men vi hoppas ändå att kontrollen ska ge oss en säkerhet och skydda oss mot oönskade förändringar. Oavsett hur mycket kontroll vi försöker skapa, är kontroll aldrig lösningen på den bakomliggande otryggheten.

Sanningen är att det egentligen inte spelar någon roll om vi försöker ha kontroll eller om vi helt släpper taget; vi kan i vilket fall som helst inte styra framtiden. Kontroll är inte en försäkran om någonting – det är bara en illusion som syftar till att skapa en falsk känsla av trygghet i våra liv.

Att leva i nuet

Vi kan lägga ner all vår energi på att försöka förutse och till det yttersta förebygga att oönskade situationer uppstår, men det är fortfarande ingen garanti för att inget oförutsett sker. Kontroll skyddar oss inte mot det faktum att verkligheten är oförutsägbar. Vi kan intala oss att vi faktiskt har kontroll över det som sker och att vi kan beräkna det, men det är bara en illusion. Kontroll ger oss inte makt över verkligheten. Det vi verkligen vill styra, låter sig inte styras. Vi kan bara uppleva trygghet i livet under förutsättning att vi slutar att se förändringar som ett hot mot vår existens. Förändringar kommer, vare sig vi lägger ner energi på att förhindra dem eller frivilligt låter dem komma. De är inte ondskefulla, utan en förutsättning för all utveckling. För att känna trygghet i tillvaron, måste vi också släppa rädslan för förändringar.

Mycket få människor kan leva i nuet, men ändå är detta vad varje människa måste sträva efter att göra. Vi lägger alldeles för mycket tid på att försöka kontrollera sådant som vi ändå inte kan kontrollera. Det är bara genom att leva i nuet som vi är verkligt levande! Utmaningen är att genomskåda vår rädsla och acceptera att vi inte kan kontrollera verkligheten, hur mycket vi än försöker. Det är inte meningen att vi ska ha kontroll över livet. Vi lever i total ovisshet om vad som händer imorgon. Men ovissheten är samtidigt det verkligt magiska med livet, som påminner oss om att leva i nuet. Din största och viktigaste uppgift är att skapa trygghet trots att verkligheten är okontrollerbar. Det finns ett syfte med att du aldrig någonsin kan kontrollera verkligheten. Syftet är att du ska lära dig leva i nuet och tillvarata och uppleva allt du har i just detta ögonblick. Du måste acceptera att du inte kan hålla fast något genom kontroll. Allt förändras och övergår i något annat. Låt insikten om att verkligheten är föränderlig bli en påminnelse om att glädjas och göra det bästa av livet just nu.

Är du intresserad av att veta mer om självutveckling?

Gå in på Mental Krafts hemsida www.mentalkraftab.se

© Emma Abrahamsson, Mental Kraft

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar