Bankkort

Ett bankkort eller debetkort är en typ av kontokort som ges ut av en bank. Använder du kortet vid ett köp eller uttag i bankomat dras pengar från ditt konto. Bankkorten är oftast knutna till VISA eller Mastercard. Det finns även enklare bankkort som är knutna till Maestro eller VISA Electron.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Bankkort

Korten fungerar på olika sätt. Har du ett Maestro- eller VISA Electronkort fungerar kortet bara om pengarna kan dras direkt från ditt konto vid varje köp eller uttag. Har du ett VISA- eller Mastercardkort fungerar de även om det inte går att dra pengarna direkt. Då finns det en risk att kontot övertrasseras, om det inte finns tillräckligt med pengar på kontot. Du kan då drabbas av en övertrasseringsavgift.

Har du ett bankkort ingår det ofta andra tjänster som till exempel:

  • en reseförsäkring när du betalar en resa med kortet. Försäkringen är vanligtvis ingen komplett reseförsäkring utan innehåller bland annat ett avbeställningsskydd och är ett komplement till hemförsäkringens reseskydd.
  • en allriskförsäkring och förlängd garanti om du har betalat en vara med ditt bankkort. Allriskförsäkringen ersätter exempelvis skador som är plötsliga och oförutsedda. Garantin förlänger i regel tillverkarens ursprungliga garanti med ett år.

Kontrollera vilka tjänster som är knutna till ditt kort och hur villkoren gäller.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

Lämna en kommentar