Betala med kort

Kontokort är ett samlingsnamn på kort som fungerar som betalningsmedel. Kontokorten delas in i debetkort, betalkort och kreditkort.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Välja kontokort

Debetkort kan ges ut av en bank och kallas då ofta för bankkort. Vid betalning med kortet debiteras det bankkonto som kortet är knutet till.

Betalkort används som benämning på kort där kortinnehavaren enligt kontovillkoren beviljas anstånd, vanligtvis 30-45 dagar, med betalning av det belopp som påförts kontot under en viss period.

Kreditkort är ett kort där betalning vid ett köp sätts upp på ett skuldkonto och i allmänhet betalar kortinnehavaren ränta från inköpsdagen.

Renodlade uttagskort som enbart kan användas till att ta ut kontanter i en uttagsautomat är på väg att försvinna och i dagsläget finns det ingen kortutgivare som ger ut nya sådan.

Bankkort

Ett bankkort eller debetkort är en typ av kontokort som ges ut av en bank. Använder du kortet vid ett köp eller uttag i bankomat dras pengar från ditt konto. Bankkorten är oftast knutna till VISA eller Mastercard. Det finns även enklare bankkort som är knutna till Maestro eller VISA Electron.

Betal- och kreditkort

Betal- och kreditkort är kontokort som har det gemensamt att när du betalar med kortet handlar du på kredit. Skillnaden är att med betalkort så läggs allt på en faktura, som du betalar när kreditperioden är slut, medan när du betalar med kreditkort så dras pengarna från ett skuldkonto som löper med ränta. Idag är många kontokort en blandning mellan betal- och kreditkort.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring, Mars 2012

Lämna en kommentar