Kreditkort

Kreditkort har blivit ett allt populärare betalningsmedel i Sverige. Med ett kreditkort underlättas såväl köp i butiker som handel i webbshoppar. Trots att många svenska hushåll i dagsläget har ett kreditkort är dock inte alla medvetna om deras funktioner samt vilka olika typer av kreditkort det finns.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kreditkortet låter dig skjuta på betalningarna till slutet av månaden

Kreditkort fungerar genom att. som namnet antyder. erbjuda en kredit. Istället för att varje köp och uttag du gör dras direkt från ditt konto samlas det istället till en faktura som du betalar i slutet av månaden.

Anledningen till att detta för många är praktiskt är att det minskar problemen med att behöva föra över pengar mellan konton. Det ger även möjlighet till att få en överblick över sina utgifter varje månad och därmed få bättre koll på sin privatekonomi.

Även om alla kreditkort i grund och botten erbjuder samma funktion så finns det flera olika kreditkort. Mellan dessa kort kan villkoren variera kraftigt, exempelvis med avseende på vilken kreditgräns du erbjuds eller vilken bonus du samlar med dina köp.

Har du i dagsläget inget kreditkort eller är du inte nöjd med ditt nuvarande kan du enkelt jämföra ett brett utbud av kreditkort på Kreditkort.nu. Där kan du även läsa mer om olika former av kreditkort och hitta det som passar just dig. 

Kreditgränsen beror på din ekonomiska förmåga

De allra flesta företag som erbjuder kreditkort har en stor variation i vilken kreditgräns du har möjlighet att få. Det som avgör vilken kreditgräns du kan ha på ditt kreditkort beror på din ekonomiska situation.

Eftersom att kreditgivaren inte vill ta onödiga risker kommer ditt kreditbelopp motsvara ett belopp som kreditgivaren anser att du kan betala tillbaka. Vanligtvis sker denna bedömning med hjälp av en kreditupplysning från UC eller något annat kreditupplysningsföretag.

Skulle din ekonomiska situation ändras under tiden du har kreditkortet kan du ha möjlighet att få en utökad kredit. Detta kan antingen ske genom att du kontaktar din nuvarande kreditgivare eller att du ansöker om ett nytt kreditkort. 

Det finns flera olika förmånskort som ger dig bonusar

Kreditkort har utöver möjligheten att dröja med betalningar även fördelen av att du ofta kan samla bonusar. Generellt sker detta genom att varje köp du görs omvandlas till en form av bonuspoäng som du sedan kan använda vid en resa eller ditt nästa köp.

Hur bonusen är utformad beror uteslutande på vilket kreditkort du väljer att ansöka om. Vissa kreditgivare erbjuder resebonusar som tillgodoräknas nästa gång du bokar en flygbiljett. Andra erbjuder exempelvis återbetalningar på en viss procent av vad du spenderat under året.

Väljer du rätt bonuskort kan du få förmåner som du inte behöver betala för. Exempelvis kan du få tillgång till flygplatslounger och bli inbjuden till speciella events. Några kreditgivare har även vissa rabatter kopplade direkt till kortet.

Lämna en kommentar