Mobiltelefoni utomlands

Inom EU/EES är kostnaderna för de flesta abonnemang och kontantkort detsamma som i Sverige. Utanför Europa kan priserna dock skilja sig åt. Oftast kan det vara bra att använda ett kontantkort till telefonen när du är utomlands för att slippa skyhöga räkningar.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

De flesta abonnemang och kontantkort fungerar utan extra kostnad i Europa

Hur mobiltelefonen fungerar utomlands skiljer sig mellan olika operatörer. Nuförtiden går det dock bra, med de flesta abonnemang och kontantkort, att använda mobilen på samma sätt som i Sverige så länge du befinner dig inom EU/EES. Utanför EU/EES kan priserna däremot dra iväg. 

Ring, smsa och surfa utan roamingavgift inom EU/EES

Inom EU och EES kan du använda de flesta svenska mobilabonnemang utan att betala extra roamingavgifter. Det innebär att du kan ringa, smsa och surfa lika billigt som hemma utan några extra kostnader. Däremot finns det en del operatörer som väljer att begränsa surfpotten inom EU/EES.

Med kontantkort är det inte alls lika självklart att du kan använda din mobil utan extra kostnader utomlands. En del operatörer erbjuder fri roaming inom EU/EES, medan andra inte gör det.

Tips! Läs alltid igenom vad som gäller för just din prisplan. 

Använda mobilen utanför EU/EES kan bli dyrt

Att använda mobilen utanför EU/EES kan bli kostsamt. Kostnaderna skiljer sig åt mellan olika länder vilket gör det svårt att på förhand tala om hur mycket det kostar att använda mobiltelefonen.

Operatörerna har däremot listor på utlandspriser för att du ska veta vad det kostar att använda telefonen dit du ska resa.

Ofta kan ett kontantkort vara att föredra om du ska resa utomlands. Då har du åtminstone koll på att kostnaderna aldrig kan skena iväg utan din vetskap. För att veta vilket kontantkort som passar dig och din utlandsresa kan du jämföra dem åt.

Tänk på! En del abonnemang och kontantkort kan du inte använda utomlands. 

Stäng av appar som använder internetuppkoppling

Det är inte bara internetsurfande som kan kosta när du befinner dig utomlands. Vissa appar använder sig också av internetuppkoppling. Att använda dessa appar kan därmed bli dyrt, framförallt om du surfar i ett land utanför EU/EES.

Många gånger kan appar dessutom vara inställda på att genomföra automatiska uppdateringar. Se till att stänga av det innan du åker på resan för att inte få en obehaglig överraskning när räkningen landar i brevlådan nästa månad.

Lämna en kommentar