Inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring är ett komplement till a-kassan och försäkrar 80 procent av din inkomst vid inkomstbortfall. Inkomstförsäkringar går att teckna både privat och via fackförbund. Som egenföretagare kan en inkomstförsäkring trygga din ekonomiska situation vid arbetslöshet.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Inkomstförsäkring är en trygghet för egenföretagare

Att starta eget företag innebär en stor risk och mycket ansvar. Om det inte går som du tänkt dig kan en inkomstförsäkring vara bra att ha. Det är en ekonomisk trygghet som täcker 80 procent av din inkomst vid arbetslöshet. Att ha den vetskapen kan ge dig arbetsro och självförtroende att våga satsa fullt ut på ditt bolag.

När det gäller ersättningen för egenföretagare tar man inte bara hänsyn till den egna lönen, utan även till eventuell utdelning. Det innebär att ersättningen blir högre än om endast inkomsten räknats med.

Tänk på! Alla inkomstförsäkringar gäller inte egenföretagare. 

Facklig eller privat inkomstförsäkring för med sig olika fördelar

För egenföretagare finns det både inkomstförsäkringar via fackförbund och privata inkomstförsäkringar. Både typerna har med sig en del fördelar. Med en inkomstförsäkring som ingår i ett fackförbund får du exempelvis alla förmåner som ingår i fackförbundet. Med en privat inkomstförsäkring får du istället längre ersättningsdagar och försäkringsbeloppet är högre.

Vad som passar dig bäst kan du ta reda på genom att jämföra inkomstförsäkringar för egenföretagare

Endast ofrivillig arbetsbrist ger ersättning

Som egenföretagare kan du inte bli uppsagd på samma sätt som en vanlig anställd. Men om du behöver lägga ned bolaget räknas det som arbetsbrist vilket ger dig rätt till ersättning. Det förutsätter dock att det handlar om ofrivillig arbetsbrist.

Om du valt att sälja företaget eller fått utdelning vid likvidation har du inte rätt till någon ersättning. 

Du får inte ersättning från inkomstförsäkringen vid sjukdom

Om du blir sjuk har du inte rätt till någon ersättning från din inkomstförsäkring. Försäkringen är ett komplement till a-kassan, vilket innebär att det är en extra arbetslöshetsförsäkring. Om du blir långvarigt sjuk kan istället en sjukförsäkring ersätta delar av den lön du förlorar.

En sjukförsäkring täcker även det förlorad inkomst, men vid andra situationer.

Tips! Hos en del fackförbund ingår både inkomstförsäkring och sjukförsäkring, alternativt att sjukförsäkringen kan köpas till ett förmånligare pris. 

Uppfyll kvalifikationstiden innan du kan få ersättning

Innan du har rätt till någon ersättning måste du uppfylla kvalifikationstiden som vanligtvis är 12 månader. Vissa inkomstförsäkringar kan dock både ha längre och kortare kvalifikationstider. Under den perioden måste du vara aktiv medlem. Med det menas att du måste haft ett arbete.

Vid arbetslöshet gäller även ett antal karensdagar innan du kan få ut någon ersättning. Vanligtvis är karensdagarna sju till antalet.

Lämna en kommentar