Särskilt boende

När du inte längre har möjlighet att bo kvar hemma kan du ansöka om att flytta till någon av kommunens särskilda boendeformer för äldre. Det är en service som vänder sig till dig som har behov av vård och omsorg.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Flytta till särskilt boende

För du ska få flytta till någon av kommunens särskilda boendeformer för äldre behöver du biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen för att få flytta in. Efter att du har lämnat in din ansökan prövar din kommun ditt ärende, om du kan få tillgång till något av kommunens boenden.

Olika boendealternativ

Det finns olika former av särskilda boendeformer. I dagligt tal kan de kallas bland annat äldreboende, gruppboende och demensboende. Vilket boende som är aktuellt för dig beror på din vårdsituation. Tillsammans med din kommun får du gå igenom dina alternativ.

Egen lägenhet

Kommunernas särskilda boendeformer innebär vanligen att du bor i en mindre lägenhet som har kombinerat sov- och vardagsrum samt egen dusch och toalett. I många av boendeformerna finns det även kokplatta, mindre kylskåp och diskbänk för enklare matlagning. När du flyttar till boendet får du ta med dig dina egna möbler.

Kostnader

När du flyttar till ditt särskilda boende får du skriva på ett hyreskontrakt. Du betalar hyra för din lägenhet, och utöver det betalar du även för mat och omsorg. Personal finns alltid tillgänglig dygnet runt på kommunernas skärskilda boendeformer.

Eftersom lägenheterna räknas som egna lägenheter har du möjlighet att vid behov ansöka om bostadstillägg hos Försäkringskassan.

Källa: Boverket, Feb 2012

Lämna en kommentar