Skattsedlar

Om du är anställd ska du ha A-skatt. Arbetsgivaren gör skatteavdrag på lönen och betalar socialavgifter (arbetsgivaravgifter). Även pensionärer har normalt A-skatt. En A-skattsedel skickas normalt ut endast på begäran. Orsaken till detta är att den övervägande delen av A-skatteinnehavare får lön, ersättning etc. från utbetalare, som får besked om de anställdas skatteform direkt från Skatteverket med hjälp av ADB-medium.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Om skattsedlar

Företagare som bedriver näringsverksamhet i enskild firma har som regel F‑skattsedel. Det innebär att företagaren själv betalar sina skatter och socialavgifter (egenavgifter) varje månad.

Den som både har enskild firma och anställning ska ha både F- och A-skatt, s.k. FA-skatt. Då gör arbetsgivaren skatteavdrag och betalar arbetsgivaravgifter på lönen som vanligt medan företagaren själv betalar skatten och egenavgifterna för näringsverksamheten. F-skattsedeln får endast användas i näringsverk- samhet.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Juridiska personer som aktiebolag och handelsbolag har normalt F-skatt. Även ett bolag kan dock ha A-skatt, och då ska uppdragsgivare göra skatteavdrag.

Är du delägare i ett handelsbolag ska du normalt ha särskild A-skatt (SA‑skatt), så att du själv betalar in skatt och egenavgifter på din del av vinsten i handelsbolaget. Om du är delägare i ett aktiebolag ska du normalt ha A-skatt.

Oavsett om du har A- eller F-skatt ska skatten du betalar in löpande under året så långt som möjligt överensstämma med din beräknade slutliga skatt. Man kan inte själv välja att betala in skatten i efterhand.

 

SA-skatt (särskild A-skatt)

Den som har en A-skattsedel kan även få en debiterad A-skatt, s.k. särskild A-skatt, enligt särskilt beslut av Skatteverket. Om man då har en arbetsgivare så gör denne skatteavdrag som vanligt vid löneutbetalning, men man betalar dessutom själv in den skatt som inte täcks av skatteavdragen. SA-skatt är vanligast i följande fall.

  • Delägare i handelsbolag betalar skatt och egenavgifter på sin andel av bolagets vinst via SA-skatt.
  • Näringsidkare eller företag som inte ansökt om eller kan få F-skattsedel, eller som fått den återkallad.
  • Personer som ska betala skatt för fastigheter, förmögenhet, kapitalinkomster eller annat som inte täcks av de skatteavdrag som arbetsgivare, pensionsutbetalare och kreditinstitut gör.
  • Den som har en utländsk arbetsgivare utan fast driftsställe i Sverige och som själv ska betala in skatt och socialavgifter i Sverige.

Hur betalas SA-skatt?

Du får ett besked om hur mycket SA-skatt du ska betala för hela året och inbetalning görs sedan varje månad med lika stora belopp. Du kan betala med de inbetalningskort du fått, via automatisk överföring från banken eller via Internet. Inbetalningarna ska finnas på Skatteverkets konto senast på de förfallodagar som framgår av beskedet. Dina inbetalningar hamnar på ditt skattekonto. SA-skatten är preliminär, och den stäms sedan av mot den slutliga skatt som beräknas när du lämnat din inkomstdeklaration efter året.

 

Ansöka om F-skattsedel

För att ansöka om F-skatt fyller du i en skatte- och avgiftsanmälan.

Varför behövs F-skattsedeln?

Innehavet av F-skattsedel är av avgörande betydelse både när du anlitar uppdragstagare och när någon anlitar dig för ett arbete. En uppdragsgivare ska inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på ersättningen om mottagaren har F-skatt. Din F-skattsedel innebär att du är en företagare som själv sköter dina skatter och avgifter.

Om en uppdragstagare inte har F-skattsedel ska den som betalar ut arbetsersättning normalt innehålla skatt. Detta gäller även om mottagaren har enskild firma, är momsregistrerad eller är ett bolag. Om mottagaren är en fysisk person ska dessutom arbetsgivaravgifter betalas.

 

Källa: Skatteverket

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar