Haute couture

Haute couture, uttalas [å:t kotyr] (fr. för hög sömnad), är den högsta formen av sömnadskonst. Beteckningen haute couture borgar för konstskicklighet och exklusivitet, och appliceras på ett antal modehus i Europa. De kläder som visas upp på catwalken är skräddarsydda för modellen. Vill man sedan köpa ett plagg får man kontakta modehusets ateljé för att få det uppsytt. Dessa plagg kostar ofta flera hundra tusen kronor, och de flesta köparna vill hålla sig privata och är ganska osynliga i media.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Haute couturen grundades av Charles Frederick Worth i Paris och etablerades under 1800-talets andra hälft. I början av 1900-talet dominerades couturen av Paul Poiret, under första världskriget och därefter framför allt av Coco Chanel. På 1930-talet grundades många couture-hus, i synnerhet Christian Diors med hans särpräglade stilelement. På 1960-talet följde couturen alltmer kraven från den yngre befolkningen och påverkades mer och mer av prêt-à-porter.

För att kunna titulera sig som ”haute couture” måste man godkännas av la Chambre Syndicale de Haute Couture som finns inom industridepartementet i Frankrike. De viktigaste kraven som måste uppfyllas är dessa:

  • Skräddarsy plagg för privata köpare, med minst en provning.
  • Ha en ateljé i Paris med minst 15 heltidsanställda.
  • Varje vår och höst presentera en kollektion i Paris, bestående av minst 35 plagg för både dag- och kvällsbruk.

I Sverige finns inga företag som får kalla sina kollektioner ”haute couture”. Per Ängsheden är en av de mest kända svenskar som arbetat i haute couture-hus. Sverige har dock tidigare haft tre etablerade damskrädderier av haute couture verksamma under 18- och 1900-talet: Augusta Lundin, Märthaskolan och NK Franska.

Haute couture-hus

Existerande

Adeline André
Anne Valérie Hash
Chanel
Christian Dior
Dominique Sirop
Franck Sorbier
Givenchy
Jean Paul Gaultier
Maurizio Galante
Stéphane Rolland
{Rickard Johansson, Lars Wallin]
Valentino
Giorgio Armani
Elie Saab
 

Läs mer om:
Vintage
Retro
Stylist
Accessoar

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Lämna en kommentar