Stylist

Stylist är en yrkestitel för personer som arbetar med att välja ut kläder, smink och liknande för personer som syns offentligt. Vanliga sammanhang där stylister används är modereportage, reklamkampanjer, musikvideor, konserter och andra sammanhang där personer blir synliga för stora grupper människor. Yrket skiljer sig från en kostymör på så sätt att de sistnämnda arbetar med fiktiva karaktärer i film och TV-serier.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Ofta har stylisten en samordnande roll i en grupp av andra personer som arbetar med delar av en persons utseende, exempelvis make up-artister, frisörer, samt olika representanter för mode- och smyckesföretag.

Arbetet varierar kraftigt beroende på typen av uppdrag. Många stylister inom modejournalistik och kändisstyling får kollektionsprover från modehus och kommersiella klädkedjor omkring 4-6 månader innan ordinarie säljstart. Dessa används sedan på kända personer eller modeller. Vissa seniora stylister samarbetar med kända modehus för att få specialsydda plagg åt sina klienter. Andra uppdrag som kan förekomma är att inhandla kläder och accessoarer åt sina uppdragsgivare, eller att omorganisera deras garderober.

Några bra tips innan du läser vidare

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025*

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Levler är en ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet som just nu erbjuder courtagefri aktiehandel på svenska börsen.

Erbjudandet om courtagefri aktiehandel gäller fram till den 31 mars 2025. Denna kampanj gäller för handel på samtliga listor på Nasdaq Stockholm, med undantag för First North.

Öppna konto snabbt & enkelt med BankID.

Courtagefri aktiehandel utan begränsning på kontoinnehav.

25% rabatt på fondavgiften jämfört med t.ex. Avanza.

ISK och Aktiefondkontot hos Levler omfattas av insättningsgarantin.

Många stylister arbetar på frilans-bas och är därför egenföretagare. För att få uppdrag kan en del vara anslutna till en agentur. Vissa är anställda på modetidningar, modellagenturer, skivbolag eller inom TV.

Utbildning till stylist finns både inom Hantverksprogrammet på gymnasieskolan, kvalificerad yrkesutbildning , samt hos en del privata utbildare. Eftersom yrket innebär en roll där generella kunskaper om utseende och stil är önskvärd har många stylister andra bakgrunder. Vanligt är även att personer utbildade till frisör, modejournalist eller liknande arbetar som stylister.

Läs mer om:
Vintage
Retro
Haute couture
Accessoar

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Som vi nämnde tidigare...

Avanzas logga

Gratis courtage för konton med upp till 50.000 kr

Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet. Erbjuder ISK & 0 kr i courtage på all aktiehandel fram till 2025

Courtage är avgiften för aktiehandel.

Lämna en kommentar