Stylist

Stylist är en yrkestitel för personer som arbetar med att välja ut kläder, smink och liknande för personer som syns offentligt. Vanliga sammanhang där stylister används är modereportage, reklamkampanjer, musikvideor, konserter och andra sammanhang där personer blir synliga för stora grupper människor. Yrket skiljer sig från en kostymör på så sätt att de sistnämnda arbetar med fiktiva karaktärer i film och TV-serier.

Foto av författare
Skribent: Bo Lilja
Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Ofta har stylisten en samordnande roll i en grupp av andra personer som arbetar med delar av en persons utseende, exempelvis make up-artister, frisörer, samt olika representanter för mode- och smyckesföretag.

Arbetet varierar kraftigt beroende på typen av uppdrag. Många stylister inom modejournalistik och kändisstyling får kollektionsprover från modehus och kommersiella klädkedjor omkring 4-6 månader innan ordinarie säljstart. Dessa används sedan på kända personer eller modeller. Vissa seniora stylister samarbetar med kända modehus för att få specialsydda plagg åt sina klienter. Andra uppdrag som kan förekomma är att inhandla kläder och accessoarer åt sina uppdragsgivare, eller att omorganisera deras garderober.

Många stylister arbetar på frilans-bas och är därför egenföretagare. För att få uppdrag kan en del vara anslutna till en agentur. Vissa är anställda på modetidningar, modellagenturer, skivbolag eller inom TV.

Utbildning till stylist finns både inom Hantverksprogrammet på gymnasieskolan, kvalificerad yrkesutbildning , samt hos en del privata utbildare. Eftersom yrket innebär en roll där generella kunskaper om utseende och stil är önskvärd har många stylister andra bakgrunder. Vanligt är även att personer utbildade till frisör, modejournalist eller liknande arbetar som stylister.

Läs mer om:
Vintage
Retro
Haute couture
Accessoar

Denna artikel omfattas av Creative Commons Erkännande-Dela Lika-licens;

Den använder sig av material från Wikipedia.

Lämna en kommentar